Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Presenečenje

AO Cerkno - Marko Leban: V soboto, 22. novembra, smo se Rado Lapanja, Matej Jeram in jaz potepali po Podraški turi na Vipavskem.

Zato, normalno, da splezamo kakšno smer.
Z Matejem sva se namenila ponoviti Oktobrsko smer, ki sta jo 26. oktobra kot prva preplezala Rado Lapanja in Simon Markočič. Žal klina na vstopu nisva našla.
Na najnižji točki raza naju je potegnila lepa rampa - naravni prehod in - zaplezam. ... do grmičevja in naprej rahlo proti levi po razu do razvejanega hrasta kjer uredim sidrišče.
Naprej po travnati gredini proti Gornjemu razu in po desni strani po lahkih prehodih do vrha. (Na sliki je označeno bolj po razu ampak sva se mu izognila v desno.)
Tako sva splezala novo smer, ki sva jo ocenila z IV/II-III, 100 m, 1 h in Matej ji je izbral ime Presenečenje.

Dostop kot za Gornji raz, po melišču in na primernem mestu zavijemo v grapo na desni strani raza. Orientacijska točka je vpadnica zelenega grmovja nad polovico stene. Smer je, kot večina v tem delu, z kar nekaj grmovja in trave.

Sestopila sva par metrov naprej, desno v grapo in po njej do vstopa ter po melišču v dolino (ali plezat drugo smer); lahko greš tudi na vrh in po robu desno do velike drče in po njej v dolino.
PS: Midva sva na sestopu dobila klin, ki je na vstopu v Oktobrsko - je kake tri metre visoko.

Na sliki je Oktobrska vrisano z rumeno, Presenečenje pa z zeleno.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti