Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.02.2001

Tomaž Jakofčič: Štremfelj na Japonskem

Minuli vikend je v Tokiu na Japonskem potekalo veliko tradicionalno mednarodno srečanje in posvet himalajskih plezalcev in odpravarjev. Japonska gorniška zveza vsako leto povabi uglednega gosta, katerega od velikih himalajskih plezalcev, ki predava na uvodnem srečanju. Letos so organizatorji povabili Andreja Štremflja zaradi, kot so zapisali v vabilu, bogatih izkušenj iz Himalaji in serije vzponov, ki je izstopajoča v zgodovini himalajskega plezanja v 20. stoletju. Andrej Štremfelj je predaval o svojih vzponih v Himalaji od leta 1977, ko je osvojil prvi osemtisočak Hidden Peak, pa prek Everesta, Broad Peaka, Gašerbruma II, Šiša Pangme, Menlungtseja, Kangčendzenge in Čo Oja, do Gjačung Kanga pred dobrim letom dni. Večino teh gora je osvojil po prvenstvenih smereh ali (in) na hiter alpskin način; serija, kakršnih je v svetu zelo malo. Če to prizna tudi ena najpomembnejših himalajskih velesil, Japonska, smo lahko na Andreja Štremflja spet zelo ponosni.

T.J.

Tekmovanje v Paklenici
Tudi letos bosta Hrvaška planinska zveza in Nacionalni park Paklenica organizirala hitrostno tekmovanje v plezanju dolgih smeri. Tekmovanje bo potekalo v sklopu mednarodnega alpinističnega srečanja , ki bo od 28. aprila do 1. maja v Veliki Paklenici pri Zadru. Lansko leto je na tem tekmovanju zmagala slovenska naveza Silvo Karo - Marko Lukič. Tekmovanje je bilo v smeri Diagonalka z dvema dodatnima raztežajema, letos pa bo smer ista. Organizatorji vabijo po eno navezo iz vsake države in le tej bodo pokrili stroške kampiranja in večerjo.
Komisija za alpinizem pri PZS tako poziva k prijavi za udeležbo na tem tekmovanju. Prijave navez z desetimi najboljšimi vzponi v skali (za vsakega člana), zbira do 28.02.2001, kriti bodo stroški prevoza.

T.J.

Najtežji boulder
Plezanje po balvanih doživlja v zadnjih letih velik razcvet. Kjerkoli je ledenik odložil kakšen večji kamen je opaziti plezalce, ki se tam preizkušajo v bolj ali manj težkih problemih Nekateri izmed njih so se temu povsem predali in celo prenehali z "normalnim" športnim plezanjem. Med najboljšimi pri nas je že nekaj časa Urh Čehovin (AO Matica, Samsara, Dyno, Metropolis). Pred kratkim se je Čehovin zadrževal v Vitovljah, med Ajdovščino in Novo Gorico. Pri že preplezanem problemu Flour in the Sky (Fb 7a+) je uspel popraviti linijo z direktnim vstopom. Štiri metre visok novonastali problem je ocenil s Fb 7c+, kar ga postavlja na prvo mesto med najtežjimi balvanskimi problemi pri nas. Čehovin sedaj nestrpno čaka na potrditev ocene s strani drugih plezalcev.

T.J.

  19.02.2001


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti