Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 29.01.2001

  29.01.2001


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


preneseno iz arhiva


ponedeljek, 29. januar 2001, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 789

Tomaž Jakofčič: Priznanja najboljšim

Letošnja podelitev priznanj najboljšim slovenskim alpinistom in alpinističnim smučarjem lanskega leta, bo v petek 09.02.2001 v Črni na Koroškem, v hotelu Krnes. Prireditev se bo pričela z otvoritvijo razstave »Koroški alpinistični podvigi«, ob 17. uri.
Tudi letos poteka izbor najboljših z glasovanjem slovenskih alpinističnih kolektivov. Za najboljšega alpinista sta s strani Komisije za alpinizem pri PZS predlagana Marko Prezelj, čigar najboljši lanski vzpon je 1. ponovitev zahtevnega »Zlatega stebra« v Spantiku (7028 m) in Urban Ažman, ki je med drugim preplezal prvenstveno smer Dotik tišine v Jongsan peaku (7350 m). Med ženskami se bo odločalo med Moniko Kambič, ki je preplezala nekaj težkih klasičnih smeri pri nas in v Dolomitih ter Tino Di Batista, ki je poleg dobrih smeri v ženskih navezah ponovila tudi smer The Shield v El Capitanu. Za najperspektivnejša alpinista sta predlagana Grega Lačen in Matej Flis, med smučarji pa bo seveda brez konkurence Davo Karničar. Upoštevali se bodo tudi drugačni predlogi alpinističnih kolektivov.

T.J.

Obvestila
V sredo 31. januarja bo ob 19. uri v Veliki predavalnici Ekonomske fakultete v Ljubljani predvajan film Lhotse 2000. Film avtorja Milana Romiha je dolg 40 min in pripoveduje o lanskoletnem vzponu na četrto goro sveta Lotse (8511 m). Romih, znan tudi kot avtor knjižne uspešnice Takrat me počakaj sonce, je film opremil z zanj značilnim besedilom in skupaj z Acom Pepevnikom prepričljivo odigral eno od glavnih vlog.
AO pri PD tržič razpisuje oziroma vabi vse zainteresirane alpiniste, da se pridružijo letošnji odpravi v gorovje Tien Šan. Glavna cilja bosta Pik Pobeda (7495 m) in Han Tengri (7015 m).
Trajanje odprave:je predvideno od 27. julija do 27. avgusta 2001 Prijave in dodatne informacije: Iztok Tomazin, tel./faks: (04) 595-56-33, GSM (041) 710-701, [email protected]
Rok za oddajo dokazil o izpolnjevanju pogojev za registracijo alpinističnih kolektivov v letu 2001 je 04.02.

T.J.

V Avstriji
Jasna in Andrej Pečjak sta v Eisenboden Wand v Avstriji preplezala slap Sweety (6, 100 m). Udeležila sta se tudi hitrostne ga tekmovanja v ledenm plezanju pri koči Rudolfshuette pod Sonnblickom. Na 30 metrov visoki ledeni steni z nakolonom 65 stopinj je Andrej Pečjak zasedel 2. mesto med 88. tekmovalci, Jasna Pečjak pa je bila 4. med 12. tekmovalkami.

T.J.

Svetovni pokal v Pitztalu
Prva letošnja tekma je bila v avstrijskem zimskem središču Pitztal na Tirolskem. Tekmovanja se je udeležilo približno 100 tekmovalcev z vsega sveta, med njimi tudi slovenski plezalci ter zamejski slovenec Erik Švab (SPD Trst). Takoj je bilo jasno, da je fizična pripravljenost vseh tekmovalcev precej boljša kot lani. Mnogi odlični športni plezalci so se odločili tekmovati tudi v lednem plezanju in njihova prednost v moči in vzdržljivosti prihaja tu še kako do izraza. Zmaga je odšla v Francijo, tako pri moških kjer je zmagal Daniel Du Lac, kot pri ženskah kjer je bila najboljša Liv Sansoz, zmagovalka lanskega svetovnega pokala v športnem plezanju. Erik Švab je plezal dobro, se edini od naših uvrstil v polfinale in na koncu zasedel 11. mesto.
Druga tekma, v Val d Aone, se je odvila na nižji, t.i. boulder steni. Pri moških je tokrat zmagal Francoz Stephane Husson, pri ženskah pa zopet, letos nepremagljiva Liv Sansoz. Naš Aljaž Anderle (AO Tržič, Petzl, Mammut) je plezal odlično in v močni konkurenci zasedel 10., Klemen Premrl pa 17.mesto.

T.J.

Oznake: AN
eXTReMe Tracker