Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.10.2003

Tomaž JakofčičNavita kita je bila res navita

V Prevaljah se je konec minulega meseca odvilo zadnje v seriji master tekmovanj v balvanskem plezanju, imenovano Navita kita. Avtorja problemov Rok Šisernik in Dejan Miškovič nista prizanašala tekmovalcem, sta le te izčrpala z dolžino in težavnostjo smeri. Pri fantih ni bilo večjih presenečenj, boj pa je bil vseeno hud. Najvišje je segel Jure Golob pred Urhom Čehovinom in Blažem Rantom. Pri dekletih je prvič zmagala Martina Mali pred Katjo Kovač in Evo Simetinger.

Obvestila
AK Vertikala začenja z alpinistično šolo. Prijave zbirajo do konca oktobra. Informacije o tečaju na telefonih: 041 534 180 (Tomo Šetina) in 031 303 009 (Luka Berkopec). Interesenti se lahko zglasijo tudi osebno vsak četrtek ob 20. uri v Domu Gasilcev Tacen na Pločanski ulici 8, kjer ima klub svoje prostore.
Šaleški alpinistični odsek vabi v alpinistično šolo, ki se bo pričela v četrtek, 23. t.m., ob 19. uri na Kersnikovi 31 v Velenju.
ŠOU šport organizira Tečaj športnega plezanja (tudi za neštudente) s pričetkom 20. t.m. Prav tako vabi na celoletno rekreativno vadbo na umetno steno v OŠ Pirniče. Informacije in prijave na vseh info točkah ŠOU-a.

Novici v nadaljevanju v Delu nista bili objavljeni

Novice iz Yosemitov
V ameriškem plezalnem raju, dolini Yosemite se trenutno nahaja kar nekaj slovenskih plezalcev in alpinistov. Najbolj ambiciozna sta Matjaž Jeran (AO Matica) in Miha Valič (AO Rašica), ki ju je tjakaj prignala želja po prostem vzponu v smeri Freerider v El Capitanu. Tam sta že od konca avgusta. Prvi mesec sta porabila za navajanje na tamkajšno skalo in zloglasne granitne poči. Kot kaže jima je to kar dobro uspelo saj sta že uspela preplezati nekaj klasičnih test smeri v Dolini. Že kar kmalu po prihodu sta preplezala Regular route v Rostrumu (5.11c). Po ponovnem obdobju plezanja krajših poči sta se lotila slikovite stene Half Doma in tam v treh dneh prosto (razen krajšega spusta ob vrvi) preplezala Regular route (težave do 5.12b oz 7b, 500 m). Po počitku sta odšla še v veliko ameriško prostoplezalsko klasiko – Astroman v Washington Columnu. Smer (5.11c oz 6c+, 400 m) sta preplezala prosto, Jeran na pogled.

Z drugimi cilji sta tamkaj Miha Habjan in Janez Peterlin (oba Akademski AO). Njun namen je spoznati tehnično, "big wall" plezanje. Začela sta s smerjo The Prow (V, 5.10, A2 (C2+), 400 m) v Washington Columnu, ki sta jo preplezala v dveh dneh. Ker je bilo za njun glavni cilj, smer The Shield (VI, 5.9, A3, 1100 m)v El Capu, še nekaj kandidatov sta šla raje v Half Dome in tam tehnično preplezala Regular Route (VI, 5.9, A1, 500 m) Sedaj se bosta odpočila in nadaljevala v El Capitanu.

Gregor Šeliga se v dolini zadržuje predvsem zaradi balvanskih ciljev. Dosedaj mu je že uspelo ponoviti enega najznamenitejših balvanskih problemov na svetu Midnight lightning (V8), pa tudi nekaj drugih: Steel fingers (V9) ter No holds bar (V9). Za las mu je zmanjkalo v problemu Triller (V 10), katerega se bo lotil po krajšem počitku. V Dolini so torej po dolgem času zopet zastopane naše barve. Zaenkrat uspešno.

Klemen Mali v 8b klubu
Klemen Mali (AO Kamnik) se je pred kratkim pridružil skupini alpinistov s preplezano šporno smerjo z oceno 8b. Po nekaj dnevih študija je v Vipavski Beli preplezal popularno smer Cerko. Tudi sicer je Klemen zelo aktiven pri opremljanju novih smeri. Pred časom je tako zaključil svoj primorski opus. V t.i. Zeleni dolini, ki se nahaja levo od smeri Žaga v osapski steni je opremil štirinajst novih smeri, dolgih do 35 metrov, ki obetajo odlično novo plezališče v Ospu. Polovica je že preplezanih, ostale pa so odprti projekti s težavami do 8a. V osrednjem delu stene je nad Cergolovimi verigi opremil dve daljši smeri. Desno, Svinjam diamante (6b+, 7b, 6c) je preplezal s Silvom Karom ter po njej uredil spuste za 60 m vrv. Druga, Špargelj direkt pa še nima prostega vzpona, težave pa bodo nekje med 7b in 7c.

Preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti