Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinski koledar »Iz naših krajev« za l.1935

Jutro: Čez 4 dni ga bomo že imeli. Kako se tiska?

Alpinski koledar »Iz naših krajev« si je pridobil sloves, kakor malokatera umetniška publikacija. Koledar vabi z živo sliko — to je moderen način. V tempu časa ti slika pove več nego vse besede. Koledar, ki ima obliko albuma 18 X 24 cm, saj mu po preteku leta lahko odrežeš številke, zasluži vse priznanje glede 52 novih umetniških slik v bakrotisku. Štiri različne barve se vrste po letnih časih, katerim primerno so izbrane tudi slike. Fotografije so letos predvsem planinske in so med njimi najboljša dela prominentov. kakor so: dr. St. Tominšek, Cveto Švigelj, prof. J. Ravnik, inž. D. Lasič. dr. Dougan in drugi. Sodeč po tisku in pestrosti slik, obeta biti letošnja izdaja najlepša od vseh. Že za lansko izdajo je trdila češka kritika, da je težko popisati, kaj je v teh mojstrinah fotografske umetnosti vse izraženo. Nič manj navdušena priznanja so prihajala od povsod kamor si je koledar utrl svojo pot.

Tako imaš najlepše darilo za bore 30 dinarjev. 52 umetniških fotografij, ki bi sicer stale mnogo denarja. Kraje srečaš, kjer si s popotno palico hodil in lepa slika ti bo tudi najlepši spomin. Nek Anglež se je izrazil o koledarju: »Če bi tujci videli, kaj vse jim nudite, bi dravska banovina živela lahko samo od tujskega prometa!« Mikavnost koledarja »Iz naših krajev« je ravno v tem, ker ni nikak suhoparen prospekt, je nekaj novega, kar vedno in vedno spet rad ogledaš in kar spravi? Delniška tiskarna, ki ga tiska je svojo nalogo rešila odlično. Delo je ogromno in prav taki so stroški zaradi umetniškega tiska.

Kako se izdeluje? Najprej se izdelajo diapozitivi slik, nato jih kopirajo na tako zvani Pigment in to po 16 slik v okviru pod pritiskom 7000 kilogramov. Pod istim pritiskom se kopira še »raster«. Pigment se nalepi na velik bakren valj, nato se podloga pigmenta odstrani in tako ostane tanka prenosna plast na valju. Ko se ta izsuši, se celoten valj, razven slik prevleče z asfaltnim lakom, ki varuje valj pri jedkanju, da ostane gladek. Valj se nato poliva z raztopino železovega klorida, ki na laka prostih mestih (t. j. slikah) počasi prodira skozi pigment. Čim bolj je bil ta počrnjen po kopiji, tem bolj nažre in najedka raztopina baker. To je poleg vse pazljivosti najtežji posel. Ko je jedkanje končano, se preostali lak in pigment odstranita in val je po vsej površini gladek, le slike so za odlomek milimetra globoko najedkane v bakreno površino. Ko se nato valj montira v stroj, teče ves v gosti oljni bani, šele ko prislonimo nanj oster nož, isti odstrani vso barvo, pusti pa isto v vdolbinah, ki so bile najedkane, čim večja je vdolbina, tem več barve sprejme. Pod vel. pritiskom se iztisne nato na papir, kjer eterična primes barve naglo izpuhti in ostane nam slika. Valj je do 1 m visok in lit iz masivnega bakra, štirje valji so potrebni, da so nanešene vse slike.

In če se je kaka slika ponesrečila? Cel valj je treba napraviti iznova. Medtem, ko deluje »bakrotisk«, pa v stavnici stavijo besedilo, da so pri ponovni poti skozi stroj slike opremljene s tekstom. Nato se pole razrežejo, knjigovez jih razporedi za vsak koledar posebej v vrstnem redu,napravi vezavo itd. V nekaj besedah je to vse povedano, a preden je slika pravilno posneta na planinah, razvita in dotiskana je mnogo dela, truda, potov in stroškov. Koledar »Iz naših krajev« je umetniško delo, ki zasluži vso pozornost, po svoji izdelavi je kos vsakemu še tako dovršenemu inozemskemu izdelku Ne samo to: naše je! V nobeni naši hiši bi ne smel manjkati! Lepšega in cenejšega darila ne morete dati niti sebi niti drugim. Posezite po njem!

Jutro, 25. november 1934

25.11.1934

dLib.si

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti