Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V znamenju »Svoji k svojim«

Jutro: Ljubljana, 24. novembra 1934

Ogromen razvoj smučarstva in zimske alpinistike na splošno zdravstveno korist našega naroda v poslednjih dveh desetletjih, je imel za nujno posledico tudi razvoj domače smučarske obrti in industrije. Veliko armado najzdravejših sinov in hčera našega naroda, ki išče razvedrila, duševne in telesne hrane v plemenitem in brez dvoma tudi najlepšem športu, t. j. smučarstvu in zimski alpinistiki, je bilo treba vendar tudi primerno opremiti. Večino te potrebe je v prvih letih razvoja našega smučarstva krilo inozemstvo, danes pa lahko trdimo, da je po zaslugi našega za napredkom stremečega obrtništva, industrije in delavstva ravno obratno. Večino proizvajamo doma.

Veliko zaslugo na tem razveseljivem napredku našega smučarstva in zimske alpinistike ima brez dvoma tudi naša domača trgovina, ki se je, kakor vidimo, dobro zavedala lepega gesla »Svoji k svojim« in je spravila v promet in denar delo pridnih domačih rok, v obojestransko zadovoljstvo. Zadovoljen je domači kupec na eni strani, na drugi pa je zadovoljen trgovec, zadovoljen obrtnik in industrijalec pa tudi naš delavec in kmet. Ne manj je pa zadovoljna tudi država, ker je ostal denar doma, ki je prejšnja leta v težkih milijonskih zneskih romal v inozemstvo.
Žal se pa dobi med nami še vedno dosti nejevernih Tomažev, ki še ne zaupajo v domače blago in živijo v krivi veri, da je inozemski izdelek boljši. Da tudi tem dokaže, da temu ni tako vsaj v smučarski in alpinistični stroki, se je naše domače podjetje Športna trgovina Alpina v Ljubljani, katerega lastnik je g. Saša Kovač, odločilo, da razstavi izdelke svoje lastne, najmodernejše opremljene tvornice športnih potrebščin na letošnji veliki mednarodni razstavi v Londonu. In uspeh ni izostal, nasprotno, proti pričakovanju je ugoden.

Najfinejši izdelki »Alpine« oziroma njene lastne tvornice smuči in ostalih športnih potrebščin, so bili na omenjeni razstavi zaradi solidne, tehnično dovršene in nad vse precizne izdelave ter kakovostno odličnega in prvovrstnega materijala odlikovani z diplomo, zlato kolajno in zlatim križem (Grand prix 1934). Takega odlikovanja na tej mednarodni razstavi je bilo doslej deležno le nekaj svetovno znanih norveških in nemških podjetij. Častni ta mednarodni uspeh jugoslovenskega podjetja nam najlepše dokazuje, da delo naših žuljavih in poštenih jugoslovenskih oziroma slovenskih rok ni samo enakovredno tujemu inozemskemu, ampak da ga po kakovosti dela in materijala visoko nadkriljuje in prekaša. Vsak narodno zaveden naš človek bo vesel tega častnega uspeha in priznanja, ki ga je v težki mednarodni konkurenci izvojevalo to vrlo domače podjetje.

Zagotovilo, da bo to naše domače podjetje nadaljevalo v dosedanji smeri, stremeč zadovoljiti svoje odjemalce z robo najboljše kakovosti, imamo v osebi njegovega lastnika g. Saša Kovača, ki sam kot odličen alpinist-plezalec in smučar gotovo dobro pozna vse potrebe in želje, ki jih stavljata razvoj našega mladega smučarstva in zimske alpinistike na proizvajalca zimskosportnih potrebščin. Danes je on mojster slovenske oziroma jugoslovenske športne industrije in trgovine. Njegovo podjetje slovi po svoji solidnosti in kulantnosti širom naše ožje in širše domovine, on sam pa po iskrenosti, odkritem značaju, ki ne pozna sebičnosti in ga je zgolj utelešena ustrežljivost. Svoje podjetje (trgovina na Tyrševi cesti 7. tvornica pa na Celovški cesti 74) vodi od uspeha do uspeha in tako kot tihi, skromni delavec pomaga s tem — da skuša kot tvorniški proizvajalec, kot strokovnjak alpinist-smučar, izpopolniti smučarsko in zimsko športno opremo ter kriti del domače potrebe po njej — graditi zdrave temelje razveseljivemu razvoju in napredku našega mladega smučarskega in alpinističnega pokreta.

Najlepše bomo čestitali k znamenitemu mednarodnemu odlikovanju in podprli to naše domače podjetje v njegovem idealnem stremljenju, ako se bomo vsi, posebno pa že omenjeni nejeverni Tomaži, v bodoče držali lepega našega gesla »Svoji k svojim«!

Kos Ivan, delegat
Jutro, 25. november 1934

25.11.1934

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti