Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Anapurna II

PD Tolmin, Zimski planinski večeri - Žarko Rovšček: ... pozabljena zgodba
1. letošnji sredin večer


V sklopu zimskih planinskih večerov PD Tolmin v Knjižnici Cirila Kosmača je v sredo, 12. novembra, veliko število obiskovalcev zbrano sledilo predavanju Kazimirja Drašlarja – Mikca z naslovom Anapurna II, pozabljena zgodba.

Ob zgodbi o III. JAHO iz leta 1969, o uspešnem vzponu članov odprave na Anapurno II (Drašlar, Maležič) in IV (Andlovic, Golob, Kunaver), ki jo je avtor pospremil z nekaterimi že zgodovinskimi posnetki, smo lahko spremljali tudi siceršnja dogajanja tistega časa v našem alpinizmu in začetkih himalajizma.
Noben dogodek ne nastane sam od sebe. Tudi »naša« Anapurna je bila posledica smelih alpinističnih dejanj pred letom 1969, obenem pa je botrovala nizu naših nadaljnjih dosežkov v Himalaji, ko smo tekli, »da bi ujeli vlak«. Vsemu takratnemu dogajanju, kakor tudi nadaljevanju, vključno s prodorom Slovencev v vrh svetovnega alpinizma, je vse do svoje prezgodnje smrti leta 1984 vtisnil Aleš Kunaver svoj neizbrisen pečat. Zato se je njegovo ime pojavljalo skozi celotno predavanje in odkrivalo moč njegovega duha, inovatorske in organizacijske žilice ter vizionarstva. Ob njem so »nastopali« tudi ostali akterji dogajanja njegove dobe, med njimi tudi znani himalajski »dohtar« Jože Andlovic, praktik s partizansko podlago, ki je meje medicinske strokovne pomoči pomaknil z baze visoko pod himalajske vršace in je v posoških krajih še vedno legenda. Celotno Drašlarjevo predavanje je bilo namenjeno spoštljivemu spominu na tiste, ki so pomagali tkati zgodbo uspešnosti našega alpinizma in ga štejemo v kontekst letošnjih počastitev spomina na Aleša Kunaverja (preminul je pred 30 leti, 2. 11. 1984), ki smo jih pričeli s spominskim večerom januarja v Tolminu.

Med avtorjevim predavanjem pa seveda ni manjkalo tudi bolj šegavih vložkov, doživetij z odprave, ki so njegovo izvajanje prijetno popestrili in ohranjali pozornost poslušalcev vse do zaključka. Tudi kadar gre še tako zares, morda pa še toliko bolj, je za uspešno duhovno ravnovesje, razelektritev in lažjo premostitev težav, potreben kanček humorja. Kazimirju Drašlarju je treba priznati, da odlično obvlada tudi to plat medalje. Zato so se poslušalci v Tolminu razšli z nepozabnimi občutki, številnimi doživetji in hvaležnostjo avtorju za prijeten večer.

Žarko Rovšček 
Foto: Miljko Lesjak 

PD Tolmin  ...11.2014
 

 


Sredin večer PD Tolmin, 15. oktober 2014
V sredo, 15.10.2014 se je v Knjižnici Cirila Kosmača odvil prvi od letošnjih sredinih planinskih večerov. Prvi del je bil namenjen počastitvi 90. obletnice ustanovitve ilegalnega Planinskega kluba Krpelj. Poudarjen je bil njegov pomen za razvoj planinstva in jamarstva v Posočju. PD Tolmin skrbi za negovanje spomina na Krpelj z rednim izdajanjem glasila z istim imenom ter v obliki različnih knjižnih publikacij in objav v periodičnem tisku. Prikaz je pripravil Žarko Rovšček. Ugotovimo lahko, da smo dediči bogate preteklosti, ki jo moramo spoštljivo negovati. V ta sklop je sodila tudi minula počastitev.
Več fotografij -
foto Miljko Lesjak

V drugem delu večera je predsednice in vodja izleta Milena Brešan predstavila osrednji letošnji društveni izlet, obisk z rožicami posutih in zelenih Sibilinskih gora v Apeninih (projekcijo je pripravil in z glasbo opremil Marko Torkar).
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti