Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

50. jubilejno srečanje

PD Mislinja - Mirko Tovšak: ... planincev treh dežel

Že pred petdesetimi leti je skupina nadobudnih planincev iz treh dežel ob avstrijski, slovenski in italijanski meji pripravila prvo srečanje planincev treh dežel na tromeji Avstrije, Italije in Slovenije. Od prvih, po številu udeležencev bolj skromnih srečanj, je danes to srečanje prerastlo v množično prireditev, ki se je vsakoletno udeležujejo planinci iz Julijske Krajine, slovenskega dela Koroške, Gorenjske, Primorske in avstrijskega dela Koroške.

Letos je bilo to srečanje v Trbižu v Italiji. Prvi dan srečanja je bil namenjen izmenjavi izkušenj planinskih organizacij in drugih deležnikov pri ohranjanju gorske narave. Bili smo priča številnim referatom in predstavitvijo primerov dobre prakse. Iz Slovenije je bila še najbolj odmevna predstavitev mladih planincev iz PD Mojstrana. Ti so predstavili njihov uspešni projekt vključevanja mladih v organizirano planinstvo. Na konferenčnem delu srečanja so sodelovali tudi najvišji predstavniki planinskih organizacij iz Slovenije, avstrijske Koroške in Julijske Krajine. S slovenske strani je bil prisoten tudi predsednik PZS Bojan Rotovnik, prejšnji predsednik Franci Ekar pa je v svojem nastopu predstavil kronološki pregled dosedanjih srečanj planincev treh dežel.

Drugi dan srečanja so udeleženci namenili skupnemu druženju na pohodu iz Fužin nad Trbižem na stično točko nekdanjih mej med Slovenijo, Italijo in Avstrijo na vrhu Peči. Udeležencem so se pridružili tudi mladi planinci iz Mojstrane ter organizirana skupina osnovnošolcev iz Trbiža. Ob lepem, sončnem vremenu je bilo druženje na vrhu Peči prijetno, pridružil pa se nam je tudi župan Občine Kranjska gora, ki je pozdravil vse udeležence in jim zaželel prijetno druženje na stičišču treh dežel.

Srečanja so se s strani planincev slovenskega dela Koroške udeležili trije naši predstavniki: Mirko Tovšak kot predsednik MDO PD Koroške, Roman Močnik, vodja markacistov v MDO Koroške in Bojan Šipek iz PD Črna.

03.11.2014
50. jubilejno srečanje planincev treh dežel


GG/G-L (11.10.): Petdeseto srečanje treh dežel


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46128

Novosti