Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

In smo šli

AO Železničar - Primož Bregar: V četrtek po šihtu poženemo proti Razdrtemu kjer poberemo Gresa, Poli, Tedi in jest. <> Grandes Jorasses: Crozov steber s Slovenskim vstopom

Pot je že znana, ampak mineva vseeno počasi, pa vendar se približno ob dveh zjutraj v petek zbašemo v spalke pod nadstreškom wc-ja ob pokopališču v Chamonixu.

Zjutraj se razgledamo po mestu, dokupimo še neke malenkosti, spakiramo opremo in se z zobato železnico odpeljemo do koče Montenvers na nadmorski višini 1909 metrov. Od tu pešačimo po ledeniku navzgor, dokler ni na naši levi bivak Leschaux in tu se naše poti razidejo.

Poli in Tedi gresta na bivak midva z Gresom se odločiva za drugo taktiko in jo prasneva direkt pod steno Žorasov. Od koče do pod stene rabiva debelih šest ur dostopa. Malo obgledujeva steno, ta reč res ni majhna, je kar cmok v grlu. Urediva si plato za spanje in ko zraven najdeva na pol zakopan šotor, ki ga brez pardona postaviva, se nama smeji do ušes.
Vstaneva ob drugi uri zjutraj, zajtrk, pospravljanje, scanje in sranje, ja prav res sranje, malo čez tri pridrvita dve navezi Francozov pod steno in se naguzijo pred naju, visoko v steni pa je naveza, ki je bivakirala nad nama.

Za vnuke :)Vstopiva ob pol štirih. Že na štartu naju vse mine, Francozi plezajo en preko drugega pa še počasni so povrhu, ampak nekako se razporedimo in plezanje steče. Razmere so odlične, tako da hitro napredujemo. Ob sončnem vzhodu smo že visoko v steni. V prvih dveh tretjinah smeri se menjavata sneg in led solidne kvalitete, naklonina ne popušča, višje je potrebno malo potulati, še višje je razrežaj skalne plazarije. Tri cuge pod vrhom se prične detalj smeri, prvi je prečnica v desno po gladkih ploščah, drugi je strm žleb ki zna biti ob slabih razmerah tečna reč, sedaj pa nama ni povzročal nekih težav, tudi varovanje se je dalo uredit. Še raztrežaj po strmem ledu in že sva na vrhu. Nepopisno veselje ....
Sestopiva na južno stran na bivak Boccalatte, kjer prespiva. V nedeljo zjutraj pa do doline Courmayorške na hladno pivo ter na štop nazaj v Chamonix.

Ko pobereva še Polija in Tedija jo odpujsamo v rodno vas domačo, kamor pridemo v zgodnjih jutranjih urah v ponedeljek.

U glavnem: lepu je blu.

Aja, plezala sva kombinacijo smeri Crozov steber s Slovenskim vstopom; še ocena: V, WI5, M5, 1000 m, 12 h.

05.11.14 18:01


AOŽ/G-L (06.11.14): Dolgoletna želja potešena


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti