Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nova v Stenarju

04.11.2014

 


 

torek, 4. november 2014, ob 14:58, Uredništvo G-L, ogledov: 1408

Marko Turk in Silvo Kragelj sta v četrtek, 30. oktobra, preplezala novo smer v jugozahodni steni


 

Stenar, jugozahodna stena
... po lepi, raznoliki in mestoma zahtevni smeri po razu, ki se po težavah in kvaliteti skale lahko primerja z drugimi smermi v tej steni ...
V smeri sta pustila štiri kline

Južni raz: VI+/IV-V, 230 m, . h
 

Dostop kot za Prletovo smer, vstop je na travnati polički pet metrov desno od vstopa Prletove.

Opis: S travnate poličke 5 metrov navzgor in proti desni do raza, navzgor po poči (IV) do strme plošče, ki jo preplezamo po levi (VI, klin). Po levi strani strehice po počeh do poličke in na desni po plitvi poči (VI-) navzgor do stojišča na rušnati terasi (50 m). Navzgor v široko poč (V+) in z leve čez previsen kaminček (VI+) in čez naslednji previsen kaminček (V+), nato prečimo desno 8 metrov po polički in po gladki široki poči navzgor (V+) do stojišča na polički pod veliko zajedo (45 m, klin). Po zajedi (IV-V) do vrha, rahlo desno in navzgor do rušnate terase. Z vrha terase po strmih plateh (IV) in proti desni do vrha stebrička (50 m). Po poči, ki postane vedno bolj strma in gladka (klin), po desni mimo previsa (VI) in po plitvih gladkih počeh (VI+, klin) navzgor do rušja in levo do zajede s počjo. Po njej (V+) do vrha in mimo macesna do poličke na razu (50 m). Nekaj metrov navzgor čez strmo stopnjo (V+) do luske in 10 metrov proti levi nad rušjem do strme poči (V+), po kateri nadaljujemo nekaj metrov navzgor. Ob prvi možnosti desno na poličko ter po njej proti desni navzgor do dvojne poči (IV), po njej nekaj metrov navzgor in desno po ozki polički do roba stene (50 m).

Sestop skozi rušje proti desni in rahlo navzdol do travnatega dela, nato po travnatih prehodih med rušjem okoli sto metrov navzgor do macesna na robu stene (izstop smeri Centralni kamin, spust po vrvi). Druga možnost je še 20 metrov navzgor do izstopa smeri Metro in po njej sestop do vznožja (25 minut).

Oznake: ALP, PrV
eXTReMe Tracker