Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ratitovec - 28.10.2014

Silvo Baznik: Jutranje pregovarjanje žene in prijatelja ni obrodilo sadov. Skoraj sem že hotel na kolo, ko sem si dejal, da pojdem pa sam na Ratitovec in sem šel.

Parkiram pri cerkvici vasice Prtovč. Ko stopim iz avtomobila, me zmrazi. Hitro kapo na glavo in oblečem brezrokavnik, preobujem se in zaklenem avto. Tako, sedaj pa na pot.

V vasi zavijem levo in rahlo navzdol. Cesta se spremeni v kolovoz, ki se strmo vzpenja skozi gozd. Čez dobrih četrt ure hoje sem v megli, ki me spremlja vse do sedla Povden, kjer je lepo označeno razpotje. Od tu desno stopam po sprva zložni poti, ki se hitro začne strmeje vzpenjati. Ko pot preide iz gozda, se višje prične jasniti. Malce višje sem na strmih travnatih pobočjih, kjer prvič danes vidim nekaj snega. Še višje stopim mimo skalnatih stolpičev na glavni greben in po nekaj minutah postane pot položnejša in poteka po vse bolj razglednem pobočju.

Tu že piha in postaja vedno bolj hladno. Hitro stopim naprej in v zavetrje Krekove koče na Ratitovcu. Tudi drugi pohodniki iščejo zavetrje in kmalu nas je več, ki smo se odločili preživeti nekaj ur na pohodu in ogledu sosednjega hribovja in gora. Tu se okrepčam in toplo oblećem predem stopim navzdol do napajališča za živali, dveh majhnih jezerc, lepše rečeno, kjer po nekaj minutah vzpona pridem na predvrh in nato vrh Altermaverja.

Za nagrado lahko fotografiram pridih mraza, ivje na drevesih s Triglavom v ozadju. Ker piha in je pošteno mraz, zapustim greben in se vrnem na planino ter se povzpnem na Gladki vrh. Tokrat izkoristim gorsko rožo za mirno fotografiranje Karavank in Kamniških Alp. Iz teh fotografij bom doma naredil lep panoramski posnetek a ne ostanem dolgo.

Sestopim po vzhodnem grebenu gore do Vratc in nižje do krnice ali ravnice imenovane Razor. Tu me prijetno sonce greje, ko si privoščim odmor. Po nekaj minutah sonce izgine za visokim grebenom in čas je za odhod. Spustim se v gozd, srečam nekaj pohodnikov in hitim iz sence na sončno pobočje, kjer upočasnim korak in v dobrih četrt ure se vrnem v vasico Prtovč.

Na parkirišču je več avtomobilov kot zjutraj in nekateri se šele odpravljajo na pot. Jaz pa se ponovno preobujem, vžgem avto in se odpeljem proti domu.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti