Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z zlomljeno pogačico

Delo - Jure Predanič: ... bivakiral na 2000 metrih / Cilj ni vrh, temveč dolina.

Kranj – V gorah je lahko jeseni še posebno lepo. Tudi med krompirjevimi počitnicami se marsikdo odpravi na gorski izlet. A treba je imeti v mislih, da so razmere v hribih nekaj povsem drugega kot v nižjih predelih. V tem času se tudi hitreje stemni, kar je pri načrtovanju poti prav tako treba upoštevati.

Ta konec tedna je republiški center za obveščanje poročal, da si je v soboto ob 18.15 med plezanjem na gori Rušica v občini Kranjska Gora na višini okoli 2000 metrov planinec poškodoval nogo. Plezalca sta bila dva, a zaradi poškodbe nista mogla sestopiti. Zaradi pozne ure sta se z gorskimi reševalci Postaje GRS Kranjska Gora dogovorila, da bosta bivakirala, naslednjega dne pa da ju bo pobral helikopter Slovenske vojske in prepeljal v bolnišnico.

Kot nam je povedal predsednik kranjskogorskih reševalcev Andrej Robič, sta bila planinca že precej pozna, saj se je že deset minut po poškodbi popolnoma stemnilo. »Reševanje bi bilo ponoči tudi zaradi nedostopnega terena zelo zahtevo. Na srečo sta bila ustrezno opremljena in imela s seboj bivak.
Ponoči se temperatura na tej višini že spusti na okoli 0 stopinj. Naslednjega jutra je bilo vreme dobro in s helikopterjem smo ju lahko pobrali ter prepeljali v dolino,« je povedal. Planinec si je po njegovih besedah poškodoval koleno, ko je pri sestopu prijel za grm, ta se je izpulil, ob padcu pa si je zlomil pogačico.

Če poti ne zmorete končati, vzpon prekinite

Policisti so ravno te dni opozarjali, da je treba biti ob jesenskem obisku gora še bolj previden. »Tudi jeseni in pozimi je hoja po gričih, hribih in gorah privlačna. Lep dan marsikdo izkoristi za izlet v hribe. A preden se odpravite na pohajkovanje po višjih in nižjih vzpetinah, se na pot ustrezno pripravite, da bo čim bolj udobna in varna. Cilj naj bosta užitek na poti in srečna vrnitev v dolino, ne le osvojitev vrha,« je sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos.

»Veliko družin s šolarji se bo med krompirjevimi počitnicami odpravilo na izlet v hribe, kjer pa se že začenjajo zimske razmere, zato je potrebna dodatna previdnost. Prav tako velja, da obisk gora z otroki zahteva veliko pozornosti in prilagajanja,« je še povedal.

V tem letnem času veljajo tudi tista pravila, na katera ne smemo pozabiti med letom – da sta prva pogoja za obisk gora ustrezna oprema in psihofizična kondicija, kar v kombinaciji z dobro mero izkušenj lahko olajša vzpon in celo prepreči poškodbo. »Poskrbite, da bo izlet v gorski svet varen. Izbirajte poti, ki ustrezajo vaši psihofizični pripravljenosti, in ne pozabite na ustrezno opremo. Svetujemo, da se v gore ne odpravite sami. Če nimate veliko izkušenj, se pridružite organiziranemu pohodu pod vodstvom izkušenih gornikov,« svetujejo na policiji.

»Če se zgodi, da poti ne zmorete končati, vzpon prekinite, saj ni nič pomembnejšega od skrbi za zdravje. Če presodite, da potrebujete pomoč strokovnih služb, ne oklevajte, ampak pokličite na številki 112 ali 113. Pristojne službe v gorah na leto posredujejo približno 400-krat, njihovo hitro posredovanje pa vam lahko reši življenje. Najpogostejši vzrok za nesreče v gorah so zdrsi in padajoče kamenje. V zimskih razmerah oziroma ko zapade sneg, pa je treba upoštevati tudi nevarnost plazov,« še pravijo na policiji.

Upoštevati osnovna pravila

Kot pravi vrhunski alpinist Klemen Premrl, lahko veliko nesreč preprečimo že z upoštevanjem osnovnih pravil gorništva. Pred vzponom je treba preveriti vremensko napoved in pot ter razmisliti, ali pot zmoremo. Prepričati se je treba tudi, ali imamo s seboj vso potrebno opremo. Pred odhodom poskrbite za ustrezno obutev, topla in rezervna oblačila, pijačo in hrano z visoko energijsko vrednostjo, s seboj vzemite mobilni telefon in osebni komplet prve pomoči.

Planinski vzpon ali pohod je treba začeti dovolj zgodaj. Poleti, da se izognete nevihtam in vročini, v drugih letnih časih pa, da se izognete mraku ali prehitremu in zato neprevidnemu vračanju v dolino.

Oprema planinca naj bo prilagojena zahtevnosti poti. V nahrbtniku naj bodo poleg malice in oblačil tudi kompas, ustrezen planinski zemljevid, zavitek prve pomoči z zaščitno folijo, piščalka, bivak – spalna vreča, vžigalice, sveča in baterijska svetilka, mobilni telefon. Seveda je treba temu glede na izbrano pot dodati še specializirane pripomočke, kot so plezalna vrv, cepin, včasih tudi dereze in čelada.

  28.10.2014
Z zlomljeno pogačico bivakiral na 2000 metrih



Tudi jeseni je hoja po gorah privlačna, a na pot se je treba ustrezno pripraviti. Foto: Janez Bogataj 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti