Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Žaloigra pod Brano

Slovenec: Kamniški planinci odšli po trupli nesrečnih žrtev planin

Kamnik, 17. nov.
Kamniške planine, tako lepe in veličastne v belem snegu, so postale mrzel grob dvema mladima turistoma, ki sta hotela izkoristiti zadnje lepe dni v oktobru in napraviti dolgo planinsko turo z Velike planine na Krvavec. Včeraj smo objavili dvoje poročil iz Kamniške Bistrice in iz Kamnika, kako so našli trupli mladih turistov. V poročilo, ki so ga telefonično poslali iz Bistrice v Kamnik, se je vrinilo več pomot.
Šele pozno ponoči je prišel v Kamnik Peter Erjavšek, eden izmed obeh bratov, ki sta našla trupli, in povedal na tajništvu podružnice SPD, kako sta priša do žalostne najdbe. Po viharni noči od četrtka na petek, ko je v planinah močno deževalo in pozneje snežilo, sta se v jasnem jutru odpravila na Sedlo, kjer sta morala po naročilu pregledati vsa pota proti Planjavi, Brani in Okrešlju. Šla sta po drugi poti, ki vodi na levo vstran od turistovske poti na Sedlo. Obšla sta južno steno Brane in prekoračila Kotliče, odkoder sta jo mahnila po globokem snegu na Sedlo. Na robovih je bril mrzel severni veter, pot pa je bila naporna zaradi visokega snega in ponekod zaradi poledenele snežne odeje, ki se je pogosto tudi vdirala. Spustila sta se po plazu na okrešeljsko pot in se po njej vzpela na Kamniško sedlo, da pogledata okrog koče. Vse stopinje je zamedel sneg, na severni strani pa je bilo po dežju vse zledenelo. Tu nista odkrila nobenih sledov in tudi nahrbtnikov nista našla, kakor je bilo po pomoti prvotno javljeno. Šla sta nazaj po okrešeljski poti in se kmalu pod kočo ločila. Peter je vzel smer proti Planjavi do Piskernika v Logarski dolini, Lojze pa po okrešeljski turistovski poti na Okrešelj, kjer je nameraval prenočiti.

Komaj pa je Lojze Erjavšek prišel do strme skalne stene »Boštijane«, poti katero vodi pot, je opozoril brata Petra, naj se vrne k njemu. Na plazu je bil namreč opazil kakih 150 metrov pod seboj dve postavi, ležeči v snegu. Ko sta se približala, sta res videla, da sta prišla do iskanih pogrešanih turistov Jožeta Jezerška in Eme Černičeve. Spoznala sta ju tudi po opisu. Jezeršek je imel modro volneno majo brez suknjiča, Černičeva pa pisano jopo. Peter Erjavšek je tudi poznal Černičevo, ki je bila kot navdušena turistka že tolikokrat v planinah.

Brata Erjavšek sta pustila trupli ležati, kakor sta ju našla, in sta hitela nazaj na Sedlo, da prideta v Bistrico in obvestita S P D o tragični najdbi pod Kamniškim sedlom.

Iz raznih ugibanj, kako sta se mlada planinca Jože Jezeršek in Ema Černičeva ponesrečila, je še najverjetnejša razlaga, da sta prišla proti večeru na Kamniško sedlo, potem ko sta srečno prešla pot preko Konja in Planjave. Ta pot spričo lepega vremena ni bila prav nič nevarna, ker ni bila zasnežena. Da bi ostala na Sedlu, je skoraj neverjetno, ker je bila koča zaprta, okrog nje pa ni nobenega zavetišča. Treba bi jima bilo kreniti navzdol do pastirske koče. To misel pa sta najbrž opustila, ker sta imela do Kocbekove koče na Okrešlju le nekaj daljšo pot. Tudi ima, Kocbekova koča odprto zimsko sobo, v kateri bi lahko prenočila. Emi Černičevi so bile kot dobri turistki znane vse koče v Kamniških Alpah in tudi pota je dobro poznala. Zato sta oba turista krenila iz Sedla kar naravnost na Okrešelj, morda še podnevi, morda v mraku, ali pa že v temi. Ali sta imela tudi kako svetilko ali baterijo, ni znano, za Jezerška vemo, da je ni imel. Turista, ki sta dozdaj hodila po varni poti, gotovo nista bila pripravljena, da bosta onstran Sedla proti Logarjevi dolini naletela na take težave. Pot je bila namreč vsa poledenela, nihče izmed njiju pa ni imel niti derez niti vrvi, s čimer bi si pomagala na težavni poti. Ker so bile markacije zamedene, sta lahko tudi zgrešila pot, padla čez kako skalo, ali pa zdrsela s poti po ledenem plazu. Ustavila sta se šele, ko sta prišla do kamenitega grušča. Bila sta prav gotovo mrtva, še preden sta se prevalila do kraja, kjer so ju našli, ker lega trupel dokazuje, da si nista prav nič pomagala. Ni pa seveda izključeno, da sta se ponesrečila naslednji dan, ko sta šla na Brano, kjer je pot po skalnih robovih in poledenih snežiščih še bolj nevarna. Če bi držalo naše prvo sklepanje, potem sta se mlada turista ponesrečila že v nedeljo, dne 28. oktobra zvečer.

Osemčlanska ekspedicija, ki ima nalogo prenesti trupli tragično umrlih planincev v dolino, je krenila danes zjutraj na Sedlo. Vodita jo spet brata Erjavška. Trupli bodo prenesli izpod »Boštijane« na Okrešelj in odtod v Solčavo v Logarjevo dolino. Da bi mogli prenesti trupli na kamniško stran, je skoro izključeno, ker bi po zledenelem snežišču ne mogli navzgor.

Slovenec, 18. november 1934

18.11.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti