Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Žalna slovesnost na Škrlatici

Iz časa/Slovenec/Jutro: Na najvišjem grebenu Julijskih Alp, vrhu Aljaževega stolpa na Triglavu je zaplapolala žalna zastava ...

... v znak žalosti nad izgubo ljubljenega viteškega kralja Aleksandra I. To zastavo je pritrdil na stolp Jeseničan, Skalaš Čopov Joža, znan iz prvega našega domačega filma »V kraljestvu Zlatoroga«.

In zopet Jeseničani, Skalaši. Preteklo nedeljo so štirje vrli planinci na križ vrhu Škrlatice, katerega so postavili pred enim mesecem, o čemer je »Slovenec« poročal, razobesili črno zastavo z napisom: Čuvamo Jugoslavijo!

Iz Aljaževega doma v Vratih so se podali na težavno pot ob dveh ponoči. Težko je bilo plezanje po zledenem skalovju, mestoma so morali sproti sekati stopinje v leti. Snega je bilo na vrhu nad 1 meter. Kljub skrajno naporni turi pa so vztrajni jeseniški športniki. Rauhekar Tomaž, Luckman Pavel, More Andrej in Smolej Slavko, med katerimi sta bila zastopana tudi kluba »Gorenjec« in »Bratstvo«, ob dveh popoldne, torej po 12 urni hoji, prispeli na vrh.
Doma so iz belega platna vrezali črke in jih prišili na črno zastavo, katero so nato pritrdili vrhu križa. Obenem pa so na križ obesili venec v počastitev planinskih žrtev. Tako so se vrli Skalaši za praznik vseh mrtvih, tudi teh, že mnogih pozabljenih ponesrečencev spomnili. V knjigo, ki je shranjena v križu, pa so zapisali te-le pomembne vrstice:

Pozdravljen v tugi, ti naš očak Triglav,
Povej jim tam, ponosnih bomo glav
branili domovino:

Čuvamo Jugoslavijo!

Slovenec, 1. november 1934
 

01.11.1934


dLib.si


Slovenski narod/G-L: Žalna svečanost vrh Škrlatice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti