Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

60-letni jubilej GRS Jesenice

   Železar

 

 25.10.1984

Jlib.si

četrtek, 25. oktober 1984, ob 20:27, Boris Štupar, ogledov: 980

Železar - Janko Rabič: V petek, 19. oktobra, je bila v delavskem domu Julke in Albina Pibernik na Javorniku proslava ob 60-letnem jubileju gorske reševalne službe na Jesenicah.

Zgodovina planinstva v železarskem mestu in Gornjesavski dolini je neločljiva povezana z razvojem gorske reševalne službe. Dokumentarni zapis o začetkih delovanja jeseniških gorskih reševalcev ni ohranjen. Leto 1924 so izbrali po ugotovitvi dr. Miha Potočnika, ki je v kroniko GRS zapisal, da so tega leta v avgustu reševali dr. Klementa Juga. Na proslavi je o zgodovini in razvoju gorske reševalne službe na Jesenicah govoril Ludvik Zalokar, ki je bil načelnik postaje v letih 1964—1972. Zbrane gorske reševalce iz vse Slovenije, predstavnike planinskih društev, družbenopolitičnih organizacij m druge so pozdravili: predsednik Skupščine občine Jesenice Franc Brelih, predsednik poslovodnega odbora Železarne Jesenice Boris Bregant, podpredsednik Planinske zveze Slovenije Franc Ekar, predsednik komisije za GRS pri Planinski zvezi Slovenije Danilo Škerbinek in predstavnik gorskih reševalcev iz Beljaka.

V nadaljevanju so organizacijam za sodelovanje ter najbolj zaslužnim gorskim reševalcem podelili plakete. Prejeli so jih: Skupščina občine Jesenice, Železarna Jesenice, komisija za GRS pri PZS, postaje GRS: Bohinj, Bovec, Celje, Kamnik, Kranj, Kranjska gora, Ljubljana, Maribor, Mojstrana, Prevalje, Radovljica, Rateče-Planica, Škofja Loka, Tolmin in Tržič, letalska enota milice, Postaja milice Jesenice, Planinsko društvo Jesenice, Splošna bolnica Jesenice, TOZD Zdravstveni dom Jesenice, Zavarovalna skupnost Triglav, Gorenjka — TOZD Žičnice, konferenca 00S Železarne Jesenice, Maks Medja, Ciril Praček, Uroš Župančič, Ignac Hrovat, Peter Ferjan, Ciril Cencel, Albin Noč, Berti Krapež, Ludvik Zalokar, Jože Makovec, Pavel Dimitrov, Miro Zakrajšek, Cveto Jakelj, Janez Ramuš in Jože Fele. V kulturnem programu je na proslavi nastopil vokalni oktet DPD Svoboda France Prešeren Žirovnica-Breznica s prijetnim programom planinskih pesmi, člani DPD Svoboda France Mencinger Javornik-Koroška Bela pa so uprizorili kratek odlomek iz Mlakarjeve pripovedi o Trebušnikovi hoji na Triglav. Člani postaje GRS Jesenice so ob 60-letnem jubileju izdali tudi brošuro, v kateri so opisali zgodovino gorske reševalne službe na Jesenicah, reševalne akcije in predstavili najbolj zaslužne člane ter načelnike postaje GRS Jesenice.

J. R.
Železar, 25. oktober 1984
 

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker