Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Najmlajši kandidat za Himalajo

   Železar

 

 07.11.1964

Jlib.si

 

sobota, 7. november 1964, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 815

Železar (1964): Med osemnajstimi kandidati za našo drugo himalajsko odpravo je tudi Klavdij Mlekuž, mladi alpinist iz Mojstrane.

Rodil se je pred enaindvajsetimi leti v čudoviti Koritnici pod Mangartom in že kot pastirček oblezel vse gore od Kanina preko Rombona do Mangarta in preko Jalovca do Moreža in Loške stene.

Pred šestimi leti sta se z materjo preselila v Mojstrano, kjer se je takoj vključil v aktivno delo matičnega planinskega društva. Kmalu so mu postale tudi gore v Vratih, Krmi, Martuljku in Planici dobro poznane, v kratkem času je spoznal prepadne stene, robove, kamine in grebene najbolj fantastično izoblikovanih gora.

Lani je Klavdij v družbi starejših in preizkušenih gornikov iz Mojstrane plezal in se uveljavil tudi v Centralnih Alpah. Povzpel se je na Mont Blanc, bil je na Zobu velikana in Ortlerju, v Bernini pa se je veselil višin in strmin v ledenem Bianco grebenu. Njegova razvojna pot v planinstvu je pravilna in sistematična. Vedno pleza preudarno in načrtno ter je vedno nasmejan in pripravljen pomagati ter reševati.

Klavdij Mlekuž je zaposlen kot ključavničar v naših predelovalnih obratih. Na delovnem mestu je prav tako marljiv ter uspešen kot v gorah. V petih letih aktivnega dela v plezalnem športu, alpinizmu in gorski reševalni službi je doživel mnogo lepih in tudi težkih trenutkov ter pokazal dovolj znanja in sposobnosti. Zato ni čudno, če so ga selektorji naših prihodnjih odprav v gore na tujem izbrali med najboljše. Prepričani smo, da bo dostojno reprezentiral plezalni šport in alpinizem izpod Triglava tudi v gorah, stenah in vrhovih na tujem. Mlademu članu našega kolektiva želimo obilo sreče ter uspehov v njegovem bodočem alpinističnem udejstvovanju.

Železar, 7. november 1964
 

eXTReMe Tracker