Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izredna gradbena prizadevnost jeseniških gornikov

Železar - Uroš Župančič: Kakor so številni domači in tuji ljubitelji ter obiskovalci naših gora že pred leti kritično ugotovili, da so vse naše številne planinske postojanke zastarele, pretesne in neurejene, prav tako to iz leta v leto ugotavljajo tudi obiskovalci iz našega kovinarskega mesta.

Zato so se z drugimi ljubitelji gora, planinci gospodarstveniki in gradbinci odločili rešiti težak in neurejen stanovanjski problem v gorah. Planinci z Javornika in Koroške Bele so že lani zgradili in izročili namenu nov Staničev planinski dom, ki je trenutno ena izmed naših najbolj reprezentančnih planinskih postojank v naših gorah, ki jih vsako leto obišče preko milijon navdušenih in zadovoljnih, domačih in tujih ljubiteljev gora. Kljub temu, da gospodarski pogoji trenutno niso rožnati in vsepovsod primanjkuje pridnih in marljivih ljudi, v še večji meri pa finančnih sredstev, so gorniki z Jesenic začeli z veliko prizadevnostjo graditi kar štiri nove in nujno potrebne planinske postojanke.

Planinsko društvo Jesenice gradi z velikimi težavami nov planinsko-smučarski turistični objekt na Vršiču. Nov Tičarjev planinsko-smučarski dom je nujno potreben za nadaljnji perspektivni razvoj in napredek Vršiča.
Gorski reševalci so podjetno in marljivo zgradili na Španovem vrhu nad Črnim vrhom svoje zavetišče, ki je nujno potrebno za naglo razvijajoči celotni rekreacijski center jeseniških železarjev. Gorski reševalci so pohiteli z delom in zavetišče na Španovem vrhu je tik pred dograditvijo. Marljivi gorski reševalci bodo odprli svojo kočo na Španovem vrhu že sredi oktobra. To bo eden izmed prvih nujno potrebnih objektov v okolišu Črnega in Španovega vrha.

Člani Alpinističnega odseka pa so se odločili, da zgrade svoje že peto zavetišče na Voglu, kjer so z dograditvijo nove gondolske žičnice idealni pogoji za množično planinstvo in visokogorski smučarski šport na relaciji Vogel — Komna. Podjetnim plezalcem in alpinistom je v veliki meri priskočila na pomoč železarna, prav tako pa tudi podjetje Transturist iz Škofje Loke. Novo alpinistično zavetišče na Voglu bo zgrajeno pod Snežno konto na Zadnjem Voglu, na idealnem mestu, primerno. oddaljenem od Rjave skale. Plezalci in alpinisti so se odločili, da bo zgrajeno v slogu bohinjskih stanov po načrtih arhitekta inž. Špinčiča, ki urbanistično urejuje novo planinsko smučarsko turistično naselje na Voglu. Jeseniški gorniki pa sodelujejo tudi pri gradnji nove Prešernove koče na Stolu.

Vsi objekti, tako Tičarjev dom na Vršiču, zavetišče GRS na Španovem vrhu, zavetišče na Zadnjem Voglu in tudi nov Prešernov planinski doma na Stolu — najvišjem vrhu cvetočih, in razglednih Karavank — so namenjeni novi zdravi rasti in napredku množičnega planinstva, visokogorskega alpskega smučanja in plezalnemu športu ter alpinizmu, poleg tega pa tudi vsesplošni fizični in psihični rekreaciji delovnih ljudi in mladine.

Žuro
Železar, 17. oktober 1964



 

   Železar

 

 17.10.1964

Jlib.si

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti