Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Izpod triglavske stene

Narodni dnevnik, letnik VI, št. 188, ponedeljek, 22. avgust 1927, stran 6, Izpod triglavske stene, A. G. [Alfonz Gspan]
urejal 6. julij 2012, 28. sept. 2013, France Malešič

ponedeljek, 22. avgust 1927, ob 20:09, Boris Štupar, ogledov: 1153

Narodni dnevnik - A. G. [Alfonz Gspan]: Precej je bilo pisanja, še več pa besedovanja o bajni sreči g. Edota Držaja in o junaštvu ...

... njene [njegove] spremljevalke ge. Mire Pibernikove o priliki naskoka na triglavsko severno steno v smeri proti Zuplanji [Zaplanji]. Ok. 7. julija so prinašali naši dnevniki po izvirnem poročilu ge. Mire Marko – podrobne opise tega dogodka v stilu žurnalističnih senzacij, polnih občudovanja, meditacij in povzdigovanja. Ljudje, ki ljubijo in požirajo senzacije – a gora ne poznajo – so pri tej priliki doživljali hedonska ugodja. Zlasti tkzv. emancipiranke so imele svoj velesejem. Treznejši opazovalci, s katerimi je dobro končno tudi računati, so bili skeptični in kritični. Tako je bilo v dolini. Pod steno samo pa pripovedujejo oni, ki so bili zadevi precej blizu, da poročila o tem dogodku ne držijo popolnoma in da je zlasti pri navajanju daljave padca – po zanesljivem poročilu – narasla ta daljava od 5 na celih 50 metrov.

Ker sodimo, da niso planine pripravna kuliserija za senzacijonalne povesti, priporočamo gospej Marko, da svoje prvotne izjave, ki so bile izpovedane najbrže v razburjenosti (sicer še dosti »stoično«), resnici na ljubo korigira. Tudi T. K. Skala bi v svojem okvirju naredil prav, če bi zadevo podrobno preiskal in napravil konec takim neprijetnim zmotam, obenem pa navadil svoje junake dneva uljudnosti napram svojim rešiteljem – tako približno vsaj pravi morala. Še enkrat konstatiramo, da planine niso kraj za senzacije, pa tudi ne pot, po kateri pride človek najceneje do popularnosti in slave.

A. G.
Narodni dnevnik, 22. avgust 1927

eXTReMe Tracker