Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Celjska smer v Romsdalhornu

Novi tednik - Ciril Debeljak: Zadnja vest celjske alpinistične odprave na Norveškem je zopet razveseljiva.

Alpinista Verdnik Stojan in Šrot Bojan sta v Romsdalhornu v gorski skupini Trölltind izpeljala novo »celjsko smer«, ki je visoka 1700 m. Ocenila sta jo kot zelo težavno.

V steni sta bivakirala, predvsem zaradi izredno slabih pogojev za plezanje, ki letos vladajo v gorah Evrope. Toliko slabše pa je na Norveškem, kjer so stene zaradi bližine morja večidel pokrite z lišajem, ki je ob dežju resnična drsalnica in je normalno plezanje skoraj onemogočeno. O težavah naših fantov in o velikem tveganju, ki so ga vložili pri dosedanjih res izrednih vzponih govori podatek, da razen celjskim alpinistom v stenah Trölltind, letos ni uspela še nobena težja ponovitev ali celo nova smer alpinistom drugih držav. Pod steno so namreč poleg celjskega, tudi tabori še nekaterih alpinističnih velesil. Ena celjskih navez je vstopila tudi v »Angleško smer« v steni Trölltind, vendar je morala nazaj zaradi neprestanih lomov velikih skalnih blokov, ki žvižgajo iz zgornjega dela v grušč pod steno.

V sredo, dne 9. 7. 1980 je zgrmel čez steno skalni blok tolikšnih dimenzij, da je prah za nekaj ur zakril celotno steno in taborišča pod njo. Odprava se naslednji teden vrača v domovino z velikim uspehom, kljub slabemu vremenu in nenormalnim plezalskim pogojem. Poskušali bodo še enkrat v Angleški ali Norveški smeri, upamo pa, da ne bodo hazardirali s srečo in tvegali preveč. Že za dosedanje jim lahko čestitamo. Nove smeri »Jugoslovanska « in »Celjska« ter dve ponovitvi VI. in IV. stopnje je izkupiček, ki ga nihče ni pričakoval od letošnjih slabih razmer v steni.

V domačih stenah tudi niso prav rožnati pogoji. Nevihte in strela lovijo plezalce skoraj vsak dan že od dopoldanskih ur, v visokih stenah je še precej snega, grape in kamini so mokri. Povsod torej precej tveganja in bera plezalnih vzponov bo letos manjša od »normalnih« sezon. Plezajo se v glavnem krajše smeri. V Alpah Francije in Švice še ni bil opravljen noben pomembnejši vzpon, celo avstrijski Grossglockner je povsem zimski in se letošnji vzponi na vrh lahko štejejo »na prste«.

5. 7. sta Kozmus Pavle in Šprogar Bojan (zasavski AO) ponovila Šarino poč in Beli raz v Dedcu. Obe smeri V +A1. V soboto potuje 12 tečajnikov AO Celje pod vodstvom Cica Debeljaka na ledeniški tečaj v Grossglockner.

CIC
Novi tednik, 17. julij 1980

  21.07.1980

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti