Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nov plezalni poligon pod Koralpami

Plezalni poligon, ki ga je občina St. Andrä (bližina Wolfsberga) dala urediti na pobočju nad vasico Eitweg, so otvorili 6. septembra 2014.

Plezališče sta ob prisotnosti številnih gostov otvorila župan Peter Stauber in referent za turizem dežele štajerske Adolf Kranewitter. Kot je običaj pri sosedih je cerkveni blagoslov opravil župnik Mag. Helmut Moser.

Dela na plezališču s 40 športnimi smermi in 200 metrov dolgo ferato je vodil mag. Christian Grübler (inštruktor in vodja plezalnega centra Wolfsberg).

 


Pred mesesecem dni v časopisju:

Visoko nad Eitweg-om se bo plezalo

V začetku septembra bo v Eitweg-u otvoritev novega plezalnega poligona. trenutno potekajo dela v polnem zamahu.

Nenavadna imena smeri kot so "Schleichkonzert", "Riss Passer" ali "Betonknacker", pri poimenovanju plezalnih smeri avtorji nimajo omejitev v domišliji. V gozdu Godinger v vasici Eitweg ta trenutek ne nastaja samo 40 športno plezalnih smeri, ampak tudi družinska ferata za mlade in stare.

Po iniciativi občinske skupnosti St. Andrä so obstoječi učni poligon gorske reševalne službe v bližini ruševin gradu Hartneidstein pred tednom dni pričeli širiti. Z to novo športno ponudbo bi naj oživeli dogajanja v Goding-u. "Gre za eno lepo obogatitev, saj je plezanje trenutno zelo ,in'. Lega plezališča je izjemno lepa in je to je velika stvar, da smo sposobni ponuditi nekaj novega. Prepričan sem, da se bo plezališče dobro prijelo", je povedal župan občine St. Andrä, Peter Stauber. Nadelane, navrtane so od lažjih do težjih športnih smeri, za kar je poskrbel inštruktor plezanja Christian Grübler s svojo ekipo iz plezalnega centra Kletterzentrum Wolfsberg. V plezališče so vgradili okoli 200 metrov jeklene vrvi ter 400 ploščic, sočasno so nadelali tudi pet-minutno dostopno pot do prvega sektorja.

Primerno tudi za družine

"Ferata - zavarovana plezalna pot je primerna tudi za družine. Tako začetnikom, kot tudi izkušenejšim feratarjem je na voljo približno sto metrski vzpon po ferati. Za treninge gornikov plezacev je to področje prav tako zanimivo, saj omogoča tudi več-raztežajno plezanje", je povedal gorski in smučarski vodnik. Občino je nadelava plezalnega poligona stala 25.000 €. "Za poimenovanje plezalne poti še vedno računamo na dodatna sredstva sponzorjev" pravi glavni uradnik Philip Liesnig. Odvisno od vremenskih razmer, po dokončanju in odprtju pričakujejo, da bo uporaba plezališča možna že v začetku septembra.

Povzeto po avstrijskih medijih
Fotografije: Ingrid Weinländer, Tourismusbüro St. Andrä ter Kleine Zeitung

Plezalni center Wolfsberg


 

Plezališče Eitweg: 40 športnoplezalnih smeri, višina smeri med 6 in 15 metri, primerne za začetnike in izkušene plezalce (4a do 7 b/c), ter družinska ferata (B) z dvema visečima mostoma.

Plezališča v bližini: obzidje gradu Rabenstein v St. Paul-u (70 smeri), v Lavamünd-u (16 smeri in učna ferata "Dreifaltigkeit"), nadalje plezališče pri Mohlwandl-u na hribu Kalvarienberg (8 smeri). V zgornjem delu doline lahko plezalci trenirajo na skalah Reichenfels (20 smeri in učna ferata) kot tudi v ferati Erlebnisklettersteig (Klippitztörl).

 

Ostale informacije so na voljo v plezalnem centru Wolfsberg.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ PLE Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti