Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Marko Mavhar s soplezalcem

OgledalO - Tjaša Podergajs: ... v Himalaji preplezal prvenstveno smer

Na enomesečni štiričlanski odpravi v Himalaji je Marko Mavhar (AO Grmada Celje, op.u.) iz Nove Cerkve pri Vojniku doživel pomen spoštovanja do himalajskih vrhov oz. t. i. raja za alpiniste. »Skoraj vsak alpinist sanja o Himalaji in upa, da se mu sanje uresničijo. Tokrat sem postal ta srečnež, ki je zrl v ostre grebene himalajskih gora in okušal njih mogočnost,« je iskreno spregovoril o svojih občutenjih. V pogorju Karakorum v Pakistanu je Marko letos poleti s soplezalcem Klemnom Žumrom v dveh dneh preplezal 1700-metrsko steno in osvojil 5200 metrov visoki himalajski vrh.

S preplezanjem prvenstvene smeri sta alpinista dosegla izjemen oseben in alpinistični dosežek. Ime smeri, ki velja v skalnem plezanju za zelo zahtevno, za zdaj še ni znano.

»Občutek stati na vrhu, ko so za tabo vsi težki trenutki in mrzle noči v steni. ti odpre novo dimenzijo dojemanja sveta, kajti takrat spoznaš. kaj je človek sposoben preživeti in kako malo je potrebno, da je srečen. Ko se boriš za obstanek, začneš spoštovati življenje. Vedno mora biti neka naša vrednota ogrožena, da jo lahko potem cenimo, saj se takrat zavedamo, kaj imamo. Šele zdaj se zavedam, kako lep in prijazen je naš domači kraj. Konec koncev pa je doma najlepše.« je mladi alpinist strnil sveže vtise.

Marku, ki je letos postal tudi član Slovenske mladinske alpinistične reprezentance - SMAR (člani so mladi slovenski perspektivni alpinisti, ki so s svojimi vzponi v preteklosti že opozorili nase, so alpinistično aktivni v vseh zvrsteh alpinizma in plezajo na določenem nivoju). so med odpravo delali družbo še trije alpinisti, med njimi tudi Nejc Marčič, v letu 2012 prejemnik zlatega cepina, najvišjega priznanja za alpinistične dosežke na svetu. V alpinističnem svetu se je zlatega cepina prijel vzdevek alpinistični oskar.

Tjaša Podergajs 
Foto: osebni arhiv Marka Mavharja 

  11.09.2014 

Ogledalo št. 101 - glasilo občine Vojnik

 

 

 

2 komentarjev na članku "Marko Mavhar s soplezalcem"

Franci Savenc,

14.09.14 09.42: Ima že 518 obiskov = umaknjen na prošnjo (14.09.14 09.90) Mavharja: Pozdravljen. Vem da ni bila tvoja napaka. Ampak z pzs imamo protokol da ne objavlkamo po spletiscu pred udadnim porocilom pzs. Tako da vas prosim ce lahko zacasno umaknete to objavo. Ko bo uradno porocilo pripravljeno pa vam lahko napisem kaksen clanek / Lp in prosim za razumevanje. || je pisal tudi objavljalcu, Miji Kovačeviču: Mijo serbus. Bi z veseljem pomagal pa ne smemo na spletišču objavljat pred pzs. Ko bodo oni prvi objavili potem šele lahkp ostali. Taksen je protokol saj so bili glavni sponzorji mase odprave. Vseeno hvala za idejo, bi blo fajn. Tako da prosim za razumevanje. Marko / Odg. Mije: Zanimivo ... nisem vedel za ta (meni nenavaden) dogovor. Mislim, da je Franci že umaknil poobjavo tiska na G-L, ampak v Ogledalu je pa že izšlo pred par dnevi.

Marko Mavhar, 20.09.14: ​Se zelo strinjam s teboj, verjetno gre za domeno ostalih treh fantov, ki so bili poleg mene na odpravi. Čeprav sem jim poslal moje poročilo kot zadnji (malo bolj poetsko napisano, ne tako kronično in suhoparno), še danes nevem kako napreduje javno poročilo. Ali so ga poslali naprej oz nevem zakaj ga ne objavijo saj bi mi bilo v veselje, kajti ciljev ravno nismo dosegli smo pa preplezali novo smer, kar pa tudi nekaj šteje.

21.09.14: Kaj (že) ve, sem pisal Škarji.


Franci Savenc,

Premaknil (iz leta 2015) nazaj na prvotni datum - nikjer drugje ni še nič o tej odpravi!?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti