Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

21. gorski tek

PD Podbrdo - Olga Zgaga: ... Ivana Anderleta na Črno prst - V blatu in megli neuspešno napadali rekord Rezultati po kategorijah + absolutno


Vremenska napoved za soboto, 6. september, je bila tudi za gorski svet kar ugodna. Najbrž se je tudi zato na start 21. gorskega teka Ivana Anderleta na Črno prst v Podbrdo prijavilo rekordno število tekačev, kar 155
.
Organizatorji Planinsko društvo Podbrdo, Gorska reševalna služba Tolmin in Občina Tolmin so potrdili, da je tek zabeležil rekordno udeležbo tudi med letošnjimi Primorskimi teki. Med prijavljenimi jih je kar enajst prišlo iz Italije, Mooney Killian pa na povabilo prijatelja iz Slovenije celo z Irske. V skupni uvrstitvi je bil šesti, v svoji kategoriji (mlajši člani do 25 let) pa celo prvi. Boljša od prejšnjega leta je bila tudi udeležba domačinov, to je tekačev iz Baške grape. Startalo jih je kar 19, med njimi tudi eden izmed pionirjev tega teka Peter Čufer.

Jutranji vrvež v Podbrdu se je umiril ob 9. uri. Takrat so se tekmovalci zagnali na 6,3 km dolgo progo, na kateri so morali premagati višinsko razliko 1320 metrov. V vasici Trtnik so jih poleg navijačev kakor vsako leto spodbujali tudi zvoki harmonike 86-letne domačinke Francke Drole. Mnogim je prva okrepčevalnica na Kalarskem Brdu, ki slovi po sloganu Ljuba Trojerja »voda, čaj, limon«, pomenila pravo olajšanje, saj je bila skoraj pokončna strmina za njimi. Druga okrepčevalnica že nad gozdno mejo jih je pričakala v megli, ki jim je neprijetno božala prepotena telesa vse do vrha. Razmočena, spolzka steza je vzbujala nelagodje in nagovarjala k povečani pazljivosti. Tik pred ciljem pa jim je namesto olajšanja ponudila še blatno kopel. Pravi balzam za izčrpane tekače je bila topla planinska koča s sladko pogostitvijo, saj je termometer kazal le 10 stopinj Celzija.

Ciljno črto je prvi prestopil izkušeni Simon Alič – ŠD Nanos (0:51:23), vendar dosedanjega rekorda Petra Lamovca (0:47:46) iz leta 2006 ni podrl. Za njim sta z roko v roki stekla skozi cilj Vinčec Danijel – ŠD 3 Šport in Triler Klemen - KGT Papež (0:55:52). Z roko v roki sta prišla tudi na oder po pokala.

Med ženskami je bila najhitrejša novinka na teku Radinja Ajda – ŠD Vaitapu (1:06:36). »Prišla, videla, zmagala!«, bi lahko rekli. Takoj za njo je pritekla na cilj večletna udeleženka teka Tušar Mihaela – ŠD Nanos Podnanos (1:06:55), trojico pa je zaokrožila Mikloša Petra – KGT Papež (1:08:36).

Razglasitev rezultatov je bila že tradicionalno ob 13.30 na športnem igrišču v Podbrdu. Prvi trije v absolutni moški, prve tri v absolutni ženski konkurenci ter kategorija »Gorski reševalci« so se veselili pokalov. Najboljši v enajstih kategorijah so odnesli domov medalje. Nagradili so tudi najmlajše (Ana Čufer, 1996 in Žan Drole, 2001) in najstarejše udeležence (Jožica Maslo, 1954 in Albert Lazar, 1937).

Prireditev je bila zaključna tudi za akcijo Pušeljc gorskih tekov. Tiste, ki so se udeležili tekov na Ratitovec, na Blegoš, gorskega maratona štirih občin in teka na Črno prst, so nagradili s spominsko majico. Takih je bilo 40. Organizator gorskega maratona štirih občin pa je med prijavljenci za tek v naslednjem letu, vpisanih je že 86, izžrebal tri, ki so prejeli praktične nagrade.

Besedilo: Olga Zgaga
Foto: Cveto Zgaga

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti