Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Drugo predavanje alpinista dr. Kugyja

30.04.1927

dLib.si


Pripravil: France Malešič

sobota, 30. april 1927, ob 08:52, Boris Štupar, ogledov: 762

Jutro (1927): Tudi včerajšnje, na željo SPD prirejeno predavanje svetovnoznanega alpinista in gorečega občudovalca prirodnih krasot naših Alp, dr. Kugyja, je bilo v veliki dvorani »Uniona« izredno dobro obiskano.

Predavanje so posetili mnogi odličniki in v mnogobrojnem številu naši stari in mladi turisti in ljubitelji narave sploh. Med ostalimi so bili navzoči: veliki župan dr. Fran Vodopivec, škof dr. Jeglič, mag. direktor dr. Miljutin Zarnik in dvorna dama Franja Tavčarjeva. Predsednik SPD je v toplih besedah v imenu zbranih planincev in planink pozdravil predavatelja, kateremu so zbrani prirejali prisrčne ovacije.

Predavatelj je nato govoril o krasotah in divotah alpskega sveta in življenja. Prav markantno je med drugim očrtal tudi tip trentskega vodnika Andreja Komaca in divjega lovca Matijo Kravanjo, ki je imel dokaj burno preteklost. Opisal nam je s skioptičnimi slikami velikana Triglava, mogočni Jalovec, Razor in druge. V Razoru mu je pred leti pretila velika nevarnost. Z vodnikom sta zašla v ozko špranjo, kjer sta morala v hudem mrazu prenočiti brez živeža in tople pijače. Sam je imel le steklenico navadnega špirita za žuželke, ki jih je zbiral za svojega prijatelja. Po noči ga je vodnik prosil, da naj mu da steklenico. Spila sta ves špirit Predavanje je trajalo s skioptičnimi slikami tri ure.

Jutro, 30. april 1927

eXTReMe Tracker