Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predavanje dr. Kugyja o naših planinah

Jutro (1927): Prav redko se dogodi, da bi se Ljubljančani tako zanimali za kako predavanje, kakor so se za sinočno, ko je predaval znani evropski veleturist dr. Kugy, kateremu so posebno drage naše planine.

Vsa velika dvorana v Unionu je bila nabito polna. Mlado in staro, vse je prihitelo, da sliši iz ust enega prvih oboževalcev gora opis naših nam najdražjih pokrajin, odnosno vzbujanje spominov na lepe mlade dni, ki so jih preživeli v planinah.

Predavanje je otvoril profesor Ravnik, ki je povdarjal, da so prav redki možje med nam tujimi narodi, da bi taki ljubili naše pokrajine in naše ljudi, kakor baš dr. Kugy, ki je daleč po svetu nesel glas o našem narodu in naših krajih.
Nato je prevzel besedo predavatelj, ki je bil viharno pozdravljen, iz galerij pa so ga obsuli s cvetjem. Zahvalil se je uvodoma za prijazen sprejem v Ljubljani in mnogobrojni poset, ki priča o velikem zanimanju za njemu tako drage planine. Pripomnil je, da je tudi on po materi slovenskega pokoljema, da je njegova mati hči sloven. pesnika Koseskega, da naj mu pa občinstvo oprosti, ako bo predaval v nemščini. Žal mu je, da preslabo obvlada naš jezik, da bi mogel v njem podati vse lepe in visoke občutke, ki jih nosi do njemu tako dragih planin.

Nato je najpreje citiral uvod iz svoje lepe knjige »Aus dem leben eines bergsteigers«, kjer je posebno povdarjal, kakšen naj bo pravi planinec. Posebno lepo je orisal izlete v Julijskih Alpah, ki so mu najdražje na svetu. S težkim srcem se je spominjal Triglavskih jezer, kjer je poleg divje Trente, ki jo imenuje svojo domovino, preživel najlepše trenotke življenja in kamor mu bo žal nemogoče še kdaj priti, kajti čuti se že preslabega za tako velike, visoke ture. Triglavsko pogorje pa imenuje raj sveta, kjer je pohajal s svojimi najudanejšimi in najplemenitejšimi prijatelji, vodniki iz Trente. Za našimi pokrajinami je pripovedoval o izletih po ostalih Alpah in predavanje podkrepil s krasnimi slikami iz naših in tujih pokrajin. Precej dolgotrajno predavanje je osvežil z mnogimi dobrimi dovtipi in šaljivkami, tako, da ga je bilo res prav prijetno poslušati. Med predavanjem je naredil mali presledek. Pri tej priliki se mu je zahvalila za zanimivo predavanje vrla Skalašica gosp. Pavlica Jesihova in mu podarila krasen šopek rdečih nageljev.

Po končanem predavanju so hvaležni poslušalci dr. Kugyja nagradili z dolgotrajnim aplavzom, dr. Rus pa mu je poklonil v spomin prepis svojega članka o Triglavskem pogorju v Geografskem vestniku.
Kakor znano, je predaval dr. Kugy že na 67 krajih o svojih turistovskih pohodih in seveda v prvi vrsti o naših Julijskih planinah. Jutri gre v Zagreb, v petek pa nadaljuje v Ljubljani.

Jutro, 26. april 1927

26.04.1927

dLib.si


Pripravil: France Malešič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti