Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.01.2000

Jesenska sezona v Nepalu

Znana kronistka vzponov v nepalski Himalaji Elizabeth Hawley je tudi po jesenski sezoni izdala obširen seznam odprav, ki so delovale v pomonsunski sezoni v tamkajšnjih gorah. Glavna značilnost sezone je izredno malo število uspešnih odprav in osvojenih vrhov, le ti pa so zvrščeni v zelo kratka časovna obdobja. Zaradi vala slabega vremena so bile uspešne samo odprave, ki so delovale ob koncu septembra in pa tiste , ki so še vztrajale v začetek novembra. Edini gori višji od 8000 m, ki sta »dovolili« vzpone na vrh sta bili Čo Oju (8201 m) s 40-imi (dva Slovenca) in Daulagiri (8167), na katerega sta se povzpela dva alpinista; dva pa sta umrla v plazu. Kangčenzenga je korejske alpiniste pustila v severni steni do 7700 m nato pa pobrala dva člana v snežnem plazu. Korejski alpinisti so poiskušali še na Everestu, Makaluju in v južni steni Lotseja, povsod neuspešno. Uspelo jim je le v zimski sezoni na Manasluju (8156 m). Edina nova smer poleg slovenskih na Daulagiri in Gjačung Kang je švicarska smer v Gančempu (6387 m).
Elizabeth Hawley je že nekaj let mnenja, da smo Slovenci eni redkih, ki imajo v Himalaji še domišljijo in pogum storiti kaj novega in dobrega. Vsi ostali v glavnem samo ponavljajo klasične smeri na najbolj popularne gore kot so Ama Dablam, Čo Oju in Everest. Še en dokaz »vlade« slovenskega alpinizma.

T. J.

Anderle odličen
Aljaž Anderle (Mammut) je v italijanski dolini Dogna prvi ponovil smer Ronin, ki jo je lansko leto prvi opremil in preplezal Mauro Bole. Smer je Bole ocenil z M9+ in oceno po letošnjih ponovitvah smeri Welcome to the Machine in 009, tudi potrdil. Zaenkrat je to najtežja slovenska ponovitev kake »športne« kombinirane smeri, dejanje pa govori o odlični pripravljenosti Aljaža Anderleta pred začetkom svetovnega pokala v lednem plezanju.

T. J.

Slapovi
Razmere v slapovih so se po zadnji odjugi spet uredile in večina klasičnih slapov, kot so slapovi Tamarju, Pod Prisojnikom, v Prednji glavi, v Repovem kotu in Lucifer je lepo preplezljivih. Pred dnevi sta Matic Klanjšček in Simon Markočič preplezala tudi Stiriofobijo (6-) v Belem potoku.

T. J.

Obvestilo
Interesenti za treking po Maroku v času prvomajskih praznikov in poletni treking po Tibetu, okoli svete gore Kailas in jezera Manasarovar lahko dobijo vse informacije na tel (061) 662-833 - Dušan Weber.

T. J.

Makalu, Everest, Lotse ...
Visoki načrti slovenskega alpinizma v letošnjem letu; tibetanska smer Makaluja, severna stena Lotseja, poskus Karničarja z Everesta ...

Ljubljana - Med načrti za leto 2000, ki so jih alpinisti poslali na PZS, se je Komisija za odprave v tuja gorstva posvetila tistim, ki zadevajo Himalajo. Sama PZS bo razpisala udeležbo na taboru za mlade alpiniste, ki ga bo UIAA poleti organizirala v Kirgiziji v gorovju višine med 4000 in 5300 m, ter v odpravah v vzhodni Nepal in na Makalu. V mejah možnosti bo podprla tudi odprave posameznih alpinistov ali njihovi odsekov.

Makalu
Makalu je bil prvi slovenski osemtisočak in s prvenstvenim vzponom po južni steni leta 1975 je naš alpinizem vstopil med najuspešnejše himalajske nacije. Podobno še nepreplezano ostenje ima Makalu tudi na vzhodu, na tibetanski strani. Malo poznano področje bo zahtevalo pomaldansko izvidnico in po njenih dognanjih sestavljeno in organizirano odpravo jeseni. Uspešen vzpon bi bil hkrati dostojno spominjanje 25-letnice uspeha na isti gori.

Everest
Vzporedno z odpravo na Makalu se Davo Karničar pripravlja na ponoven poskus prvega popolnega smučarksega spusta z najvišje gore sveta. Leta 1996, v dneh največjih tragedij na Everestu, ga je nesreča s prsti zavrnila na višini 8200 m. Dejstvo je, da še ni nihče smučal neprekinjeno od vrha do baze. Ali je šlo za kratko smučanje z vrha in potem vmes za dolg sestop z derezami, ali pa za sicer neprekinjeno smučanje, vendar ne z vrha. Višinska razlika je 3500 m.

Janak Himal
V vzhodnem Nepalu, severno od Kangčendzenge leži skupina vrhov med 6000 in 7090 m, večinoma še nepreplezanih, ki jih Nepalci nameravajo "odpreti". Če se bo to zgodilo, se obeta mlajšim vrhunskim alpinistom lepo in težko plezanje v letu in odličnem granitu. Tudi za to odpravo bo udeležba javno razpisana.

Lotse
Že spomladi se bo v doslej še nepreplezani severni steni Lotseja poskusila odprava AO Rifnik iz Šentjurja. Glede na zahtevnost načrta bodo v odpravi verjetno sodelovali tudi drugi alpinisti.

Drugo
Dva alpinista sta prijavila namero, da jeseni preplezata še nedotaknjeno zahodno steno Dorje Lakpa (6990 m) v Langtangu. AO Tržič bo organiziral odpravo v Tien Šan s ciljem prvenstvenih vzponov in prvih smukov z vrhov nad 7000 m.

Sikim 2001
Odpravo v vzhodno steno Kangčendzenge (8586 m) bo PZS lahko organizirala šele naslednje leto. Vzhodno in južno ostenje tretje najvišje gore sveta je najobsežnejši še nepreplezan kompleks na osemtisočakih. Ker področje nudi več možnosti, čeprav so vse skrajno zahtevne, bo odprava večja z večimi cilji za posamezne naveze. Orientacijski razpis bo objavljen že v januarju.

Tone Škarja

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva


Alpinistične novice 03.01.2000

V Delu, na športnih straneh, ni bilo ne AN ne kakršnega koli planinskega članka.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti