Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.12.1999

Silvo Karo odličen v Patagoniji

Iz Patagonije se je oglasil Silvo Karo, ki tam pleza z Rolandom Garibottijem. Letos sta se odločila za dolino ledenika Torre in tam opravila že nekaj odličnih vzponov v njunem stilu, hitro, brez odvečne opreme. Tako sta za začetek kot prva priplezala na vrh stolpa med med Quatro dedos in Bifido, ki dosedaj še ni bil osvojen. V štirih urah in pol sta preplezala smer Amigos Perdidos (TD+, 6b, 70 st., 500 m), vrh pa sta poimenovala Punta Filip, po sinu Janeza Jegliča -Johana.
Čez nekaj dni sta se odpravila v steno Punta Heron (vrh med Torre Eggerjem in Cerro Standhard). Pričakovala sta nekoliko lažje plezanje, naletela pa sta na velike težave. Ves čas sta plezala po ledenih ozkih kaminih v katerih je bilo veliko zahtevnega kombiniranega plezanja. Novo smer sta zaključila ob 21.uri na sedlu Cole dei sogni, in na grebenu bivakirala. Naslednji dan sta se pričela spuščati in popoldne sta bila že v taboru. Smer Tobogan je visoka 900 m (23 R), ocena smeri pa je ED+, V+, A2, M6, 80 st...Karo in Garibotti s svojimi hitrimi vzponi že nekaj časa dokazujeta, da se tudi v Patagoniji da marsikaj preplezati v alpskem stilu, kateri predvsem zaradi slabega, nestabilnega vremena dosedaj ni bil v praksi.

Nad Belopeškimi jezeri
Filip Bence je kot ponavadi letošnjo jesen največ plezal nad Belopeškimi jezeri. V severni steni Mangarta je sam preplezal dve novi smeri; Travca (V/III-IV, 850 m) in Kocka (VI/V, 1000 m), ter opravil prvo ponovitev smeri Navček (V+, 1000 m). V Strugu je preplezal Trto (V/IV+, 500 m) in Rogovilco (VI/IV-V, 450 m), v Mali špici pa Vahico (V-/IV, 500 m), vse tri prvenstvene. Nad Belopeškimi jezeri ima tako Bence že 47 prvenstvenih smeri, letos pa je opravil že preko 180 vzponov, od katerih največ v domačem Storžiču na vrhu katerega je bil letos že 60 krat.

Po plezališčih
Luka Zazvonil ( AO Kranj, Vrh, Volvo-Lekše) in Klemen Vodlan ( AO Domžale, Knjigarna Barvica ) sta pred karatkim uspela preplezati nekaj težkih smeri v Mišji peči. Zazvonil je uspel v Marioneti (8b/b+) in Highlanderju (8a+/b). Vodlan pa v Mising linku (8b+). Vodlan je opravil tudi prvi vzpon v novi Johanovi smeri (7c), katero je Zazvonil ponovil na pogled.V jeseni sta se tako veliko posvečala tudi plezanju na pogled in Vodlan je v Verdonu poleg dveh 7c, uspel tudi smeri v La diagonale de fourbe, kar je njegova prva 7c+ na pogled. Zazvonil je v francoskem plezališču Tende na pogled uspel v treh smereh z oceno 7c, od tam pa ga je slabo vreme pregnalo v plezališča v okolici Arca, kjer je uspel še v dveh smereh z oceno 7c.

Šola za gorske vodnike
Združenje gorskih vodnikov pri PZS sporoča, da se podaljšuje rok prijave za zacetek usposabljanja za gorske vodnike v letu 2000 do 15.01.2000. S tem bi radi omogocili prijavo tudi tistim alpinistom, ki so bili do nedavnega na odpravah. Usposabljanje se bo pricelo v letu 2000, obsegalo pa bo 80 dni tecajev in izpitov. Usposabljanje je usklajeno z zahtevami Mednarodne zveze zdruzenj gorskih vodnikov IFMGA in bo skupaj z enoletnim pripravniskim stazem izvedeno v stirih letih.

T. J.

Najboljša Čufarjeva in Valjavec
Kranj - Martina Čufar in Tomaž Valjavec sta letošnja državna prvaka v športnem plezanju. Čufarjeva na zadnji tekmi sinoči v kranjski dvorani Zlato polje ni tekmovala, saj si je naslov prvakinje zagotovila že po treh tekmah. Tomaž Valjavec je po dveh zmagah in enem drugem mestu, včeraj pristalo kot tretji, kar muu je zadostovalo za naslov državnega prvaka.
Na zadnji tekmi DP sta najboljše preplezala dolgo in atraktivno smer pri članih Jure Golob, član ljubljanske Rašice, pri članicah pa Eva Tušar iz Škofje Loke. V finalu smeri nikomu ni uspelo preplezati do vrha, v kvalifikacijah je to uspelo le novopečenemu državnemu prvaku Tomažu Valjavcu in Aljoši Gromu.
Rezultati zadnje tekme za DP, člani: 1. Golob (Rašica), 2. Sova, 3. Valjavec (oba Tržič), 4. Čehovin (Matica), 5. Štremfelj (Šk. Loka); članice: 1. Tušar (Šk. Loka), 2. Štremfelj (Šk. Loka), 3. Truden (Tržič), 4. Oman (Kranj), 5. Franko (Šk. Loka); končni vrstni red v DP, člani: 1. Valjavec 280, 2. Golob 230, 3. Grom (Vrhnika) 227, 4. Sova 186, 5. Čehovin 161; članice: 1. Čufar 300 (Mojstrana), 2. Štremfelj 215, 3. Truden 210, 4. tišar 198, 5. Guzzi (Tržič) 175.

T. Č.

S Česnom do uspeha
Najboljša slovenska plezalka Martina Čufar je z izjemnimi uspehi na svetovni lestvici 3. - Sarkanyjeva in Sansozova nista nepremagljivi

Kranj - Mojstrančanka Martina Čufar ima za seboj odlično sezono, doslej najboljšo na svoji športni poti. V skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer so štele štiri tekme, je osvojila 3. mesto, na nedavnem svetovnem prvenstvu je bila šesta, prepričljivo pa je osvojila tudi naslov državne prvakinje. Poleg tega je odlično tekmovala tudi na mastrih (tekme za povabljence), vsi ti rezultati pa so jo povzpeli na 3. mesto na najnovejši svetovni lestvici v težavnosti.

"Vse priprave sem posvetila svetovnemu pokalu. Pred SP sem bila precej utrujena, tekmo leta pa sem vzela kot vsako drugo. V četrtfinalu in polfinalu sem plezala odlično, v finalu pa mi je zmanjkalo moči. Na mestu, kjer so druge plezalke počivale, sem jaz izgubila največ moči. Zavedam se, da bom imela še veliko moŽnosti za osvojitev kolajne na največjem tekmovanju," pravi študentka 4. letnika Fakultete za šport in dodaja: "Zadnja tekma svetovnega pokala v Kranju je bila zelo naporna. Nisem se obremenjevala z uvrstitvijo. Veliko lažje plezam na tujem, kot v Kranju, saj imam doma precej treme.”

Velik delež pri njenih uspehih ima njen trener Tomo Česen, sicer tudi predsednik Komisije za športno plezanje v Sloveniji.
“Śe prej sem veliko trenirala, ko pa sem začela sodelovati s Tomom, so bili treningi kvalitetnejši. Ni pomembna le kvantiteta, temveč predvsem kvaliteta, zato mi da Tomo včasih po par dni počitka,” pravi najboljša slovenska plezalka, ki bo januarja prihodnje leto dopolnila 23 let.

“Martina je plezalka, ki je pripravljena veliko in kvalitetno trenirati. Prav to je njena največja odlika in prednost pred tekmicami,” meni Tomo Česen.

Po rezultatih sta bili v letošnji sezoni v ospredju Belgijka Muriel Sarkany in Francozinja Liv Sansoz. “Rezultati kažejo, da sta boljši plezalki od mene. Sta najbolje telesno in psihično pripravljeni. Menim pa, da še zdaleč nista nepremagljivi,” je prepričana Martina Čufar.

Aprila je bila Mojstrančanka na tekmi za svetovni pokal v Wiener Neustadtu tretja, maja v Leipzigu druga, junija v Besanconu deveta in sredi decembra na zadnji tekmi v Kranju - peta. Ob tem je dosegala tudi odlične uvrstitve na mastrih. Junija je bila v San Franciscu šesta, julija v Chamonixu tretja, v Serre Chevalierju peta, septembra pa v Arcu peta. Izjemen niz uspehov, brez zmage.

“Zmaga na tekmi za svetovni pokal je eden mojih ciljev v prihodnji sezoni. V Leipzigu sem ji bila povsem blizu. Liv se je oprimka držala, jaz pa sem se ga le dotaknila.”

Martina Čufar ima za vrhunske rezultate še dovolj časa, če jo le ne bodo zaustavile poškodbe, saj so ta čas v svetovnem vrhu plezalke stare od 19 (Katie Brown) do 32 let (Jelena Ovčinikova). Ima pa tudi še precej rezerve, predvsem pri telesni moči. Znebiti pa se mora tudi občutka, da bolje pleza, če so v steni manjši oprimki, kar ji po njenih besedah Že dobro uspeva.

Minuli teden se je naša najboljša plezalka preskusila v novi luči. Tomu Česnu je pomagala postavljati smeri za zadnjo tekmo DP, kjer ni nastopila, saj si je naslov prvakinje zagotovila Že pred tekmo v Kranju. “Ko plezaš, nimaš občutka, na kaj vse je potrebno biti pozoren pri postavljanju smeri. Če bi jo postavljala sama, bi bila gotovo pretežka, saj ne bi imela občutka, kako dolga in naporna je lahko.”

Uroš Šemrov

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti