Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.11.1999

Tudi drugi so prizadevno plezali

Letos smo Slovenci z vzponoma v južni steni Daulagirija in severni steni Gyachung Kanga v kategoriji "visokega" himalajizma nesporno prvi. A tudi drugi niso spali. Predvsem v nižjih vrhovih z zelo težkimi (predvsem) skalnimi stenami je bilo letos opravljenih nekaj odličnih vzponov. V predmonsumskem obdobju so v Nepalu Španci preplezali novo smer v Thamserku (6608 m). Smer je postregla z raznolikimi težavami VII-, 5+, M5 1600 m. V indijski Himalaji je "deloval" eden največjih raziskovalcev med alpinisti Anglež Mick Fowler - v družbi podobno mislečega Steva Sustada. Kot prva tujca po letu 30 sta v zaprtem področju Garvala preplezala steno in vrh Aewa stolpa (6352 m), katerega steno je Fowler primerjal z zasneženim El Capom. Steno s težavami ED+, 6, A3 in škotsko 6 v ledu, sta preplezala v štirih dneh v alpskem slogu. Pravita, da "rutinskih" padcev v steni ni manjkalo. V Indiji so bili tudi Rusi in tam v Thalay Sagarju (6904 m) preplezali novo smer desno od Novozelandske. Za vzpon so porabili 10 dni, težave pa so segale do 7b, A3, 1400 m.
Nadvse so se potrudili tudi znani člani ekipe North Face - Jared Ogden, Mark Synott in Alex Lowe. Kot prvi so v "kapsul" stilu preplezali eno najvišjih sten na svetu - 1800 m visoko SZ steno Velikega stolpa Trango. Poleg težkega plezanja (VI, 5.11, A4) so morali pošiljati preko računalnika slike in tekst iz stene, kar je zahtevalo vsakodnevno triurno nočno delo. Žal se je Alex Lowe, ki je vsekakor sodil med najboljše alpiniste tega časa, kmalu po tem vzponu smrtno ponesrečil v plazu na Šiša Pangmi.

Vipavska Bela
V Vipavski Beli so člani tamkajšnjega odseka (in K2) v zadnjem času opravili nekaj solidnih vzponov. Bpštjan Weingerl je preplezal Cerka (8 b), Tjaž Ovemn pa je uspel v Pitabuli (8a). Mlada Monika Weingerl je z rdečo piko preplezala Razvalino življenja (7b), na pogled pa je preplezala nekaj smeri z oceno 6 c.

Slabo v Karakoramu
V najvišjih gorah Karakorama je bila letošnja sezona zaradi slabega vremena in obilice snega slaba. Na zloglasni K2 (8611 m) že drugo sezono ni prišel nihče, še najvišje pa znani Hans Kamerlander, ki je dosegel višino 8300 m. Alex Huber, druga zvezda svetovnega alpinizma, je moral odnehati na Ogre, Škoti pa niso uspeli v severnem razu Latoka III. Edini uspešen vzpon je bil opravljen na Gašerbrum II (8035 m), kjer so uspeli trije Američani. med njimi tudi Christine Boskoff, za katero je bil to četrti osemtisočak.

Bugabooji
V kanadskem gorovju, ki ga po "karakterju" mnogi enačijo s Centralnimi Alpami, je bilo v zadnjem času strojeno marsikaj novega. Najbolj odmeven vzpon je bil morda previ vzpon v zahodni steni Centralnega stolpa Howser. stena je bila dosedaj nekoliko v senci stene severnega stolpa, kjer je že nekaj zelo težkih 1000 m visokih smeri. Todd Offenbacher in Nils Davis sta za vzpon v smeri Fear and Desire porabila štiri dni, težave pa ocenila s VI, 5.10, A3+. Vreme jima ni nilo naklonjeno, saj je po njunih besedah bolj spominjalo na Patagonijo kot na Kanado.

T. J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti