Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Medved, ki je povzročil veliko škode,

Savinjske novice - Štefka Sem: ...  končal pod streli lovca

V nedeljo pozno zvečer je pod streli iz puške Vlada Poljanska - Vavdna iz Podveže padel medved, ki je zadnja tri leta strašil prebivalce nad Lučami in delal škodo med ovcami. Na Vavdnovi pustoti je medveda skupaj z lastnikom kmetije Poljanškom, lovcem lučke lovske družine, čakal in tudi dočakal Marjan Prodnik, revirni lovec lovišča s posebnim namenom Kozorog. Medved, ki je ponoči lomastil po Vavdnovi kmetiji, kjer so ga velikokrat videvali, bo tam tudi ostal, le, da bo nagačen. Po oceni je bil medved star štiri leta, tehtal pa je 113 kg.

Odstrel je bil izveden na podlagi dovoljenja za izjemni odvzem iz narave z odstrelom, ki ga je nekaj dni nazaj izdala Agencija RS za okolje. Za odstrel so si zelo prizadevali ovčerejci, saj jim je medved že tretje leto zapored povzročal škodo. Samo letos so našli že deset mrtvih ovc, dve pa sta pogrešani. Škode so bile letos na kmetiji Vavdn, na planini Grohat, na Bukovnikovi planini, na Jezernikovi planini nad Ljubnem ob Savinji in zadnja le dan pred odstrelom na Icmankovem stanu.

Lani je bilo največ škode na Molički planini, leto prej pa na planini Strelovec. Za najdene ovce so lastniki dobili odškodnino, za pogrešane pa odškodnina ni bila izplačana. Medved, ki je plenil ovce, je resno ogrožal tradicionalno prosto pašo ovc na planinskih pašnikih. Lastniki so bili zelo zaskrbljeni, poleg škode so imeli tudi veliko dela in stroškov zaradi iskanja pogrešanih ovc.
Medved, ki so ga pripeljali na ogled v Luče, je bil zelo obiskan. Pogledat so ga prišli lovci, krajani in tudi otroci iz vrtca in šole, kajti zadnji medved je bil na tem območju odstreljen pred 13 leti.

Štefka Sem

20.06.2014

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti