Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vaja na Gonžarjevi peči

GRS Celje - Aleš Kovač: V soboto smo sodelovali na skupni vaji, ki je predpostavljala nesrečo na zavarovani plezalni poti na Gonžarjevi peči in na različnih lokacijah pod njo.

Pobudnik za vajo je bilo domače gasilsko društvo iz Vinske gore, ki je izrazilo željo po sodelovanju različnih enot v primeru nesreče na tem edinem učnem plezalnem poligonu pri nas. V preteklih letih sta se na tej t. i. ferati pripetile že dve nesreči s smrtnim izidom - obe zaradi neuporabe obvezne tehnične opreme.

Scenarij vaje je zajemal nesrečo v šotorišču pod steno zaradi uhajanja plinske jeklenke in več zaporednih nesreč, ki so zahtevale usklajeno reševanje več različnih enot. Skupaj z lokalnimi gasilskimi društvi in reševalno postajo iz Velenja je bilo potrebno oskrbeti 8 poškodovancev na različnih lokacijah. Naša naloga je bila iz stene rešiti poškodovanega plezalca in dva ponesrečenca pod steno.

Z vrha smeri smo spustili v steno dva reševalca, ki sta na nosila naložila plezalca, ki je poškodovan obvisel na jeklenici. Potrebnih je bilo kar nekaj sprememb smeri spuščanja saj je teren tu precej poraščen pa tudi kakšen majav kamen se še najde. Vse "poškodovance" smo nato v triažo predali enoti nujne medecinske pomoči iz Velenja.

Vaja je pokazala nujo po sodelovanju različnih enot v primeru večje nesreče. Vsa komunikacija je potekala preko radijskih postaj in skupnega kanala ZARE, potrebno je bilo postaviti mesto za triažo, poskrbeti za varnost sodelujočih in ostalih prisotnih in tudi za usmerjanje prometa, ki je na tej lokaciji lahko zelo problematično. Spoznali pa smo tudi nekatere stvari, katere lahko še izboljšamo.

Aleš Kovač
Foto: Ivo Avberšek

31.08.2014

 

 

 

Več slik v galeriji - Vse foto: Hans

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti