Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Naša vajenka med previsi in nad prepadi ...

Železar (1964) - Uroš Župančič: Jožica Trček

Mnogo naših mladih železarjev in učencev ter dijakov se navdušuje za planinstvo, plezalni šport in alpinizem, za kar so prav na Jesenicah zaradi neposredne bližine gora skoraj idealni pogoji. Med njimi je tudi Jožica Trček, učenka železarske poklicne šole, ki je že zgodaj prepričevalno opozorila na sebe in na svoje uspešno ter prizadevno udejstvovanje v gorah.

Že pred desetimi leti, stara komaj sedem let, se je aktivna in marljivo vključila v delo jeseniškega mladinskega odseka pri PD. Takoj je pokazala veliko ljubezen do naravnih lepot in našega planinskega sveta. Kmalu se je vključila v naš alpinistični odsek, kjer se zbirajo res le najboljši plezalci in alpinisti, ki jih ni strah nevarnosti prepadnih in previsnih sten. Po nekaj letih aktivnega udejstvovanja v AO jo lahko prištevamo v dolgo vrsto naših odličnih planink, plezalk in alpinistk, ki so visoko raven našega planinstva, plezalnega športa in alpinizma častno reprezentirale v domačih in tujih gorskih skupinah. Mlada vajenka iz naše železarne odlično nadaljuje delo naših pomembnih plezalk in alpinistk.

Ker ima Jožica Trček dobro plezalno in alpinistično šolo za seboj, lahko pričakujemo od nje v prihodnjih poletnih in zimskih sezonah še lepe in pomembne uspehe. V letu 1961 je Jožica Trček naglo napredovala. Po slovenski smeri v severni steni Triglava jo zasledimo v Rokavih, naslednje leto pa sredi prepadnih in previsnih sten. Sredi poletja 1963 jo srečamo v Centralnem stebru severne triglavske stene, v bavarski smeri in tržaški, ki so nadvse zahtevne in predstavljajo trd oreh tudi za tovariše, ki se ponašajo, da so sposobni plezati tudi v smereh in stenah, ki so označene s šesto težavnostno stopnjo. V letošnjem poletju niso bile pred Jožico varne najtežje plezalne smeri. Preplezala je načrtno bavarsko, skalaško, tržaško in S. Visiakovo ter številne lažje smeri v severni triglavski steni, poleg tega pa se je seznanila tudi s Comicijevim razom v Jalovcu in viharjem na Grossglocknerju. Njena pot je pravilna, načrtna in sistematično usmerjena naprej, navzgor, proti visoko postavljenim in težko dosegljivim ciljem. Na tej poti želimo mladi vajenki, navijalki obilo sreče in najbogatejših edinstvenih doživetij.

Žuro
Železar, 12. september 1964


  ... in naprej v življenju ... Nekaj starih fotografij Mitja Koširja

Nekega davnega prvega novembra v Vratih - Janez Krušic, Jožica Trček, Ludvik Zalokar, Mitja Košir. Jasenje 5. 12. 1965 cerkvena poroka Jožice Trček in Staneta Belaka - priči Jankica Schlamberger in Mitja Košir. V Bavarski smeri (Triglav, 8. 8. 1965) - Jankica Schlamberger, Mitja Košir in Jožica Belak (Trček).

 

 

   Železar

 

 12.09.1964

Jlib.si

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti