Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Akcija Triglavsko brezno se nadaljuje

   Železar

 

 29.08.1964

Jlib.si

 

sobota, 29. avgust 1964, ob 08:30, Boris Štupar, ogledov: 1117

Železar (1964) - Uroš Župančič: Slovenski jamarji — planinci so pred leti opozorili svet z odkritjem Triglavskega bazena. Naši speleologi so se takoj po odkritju lotili skrajno tvegane in zelo nevarne akcije. Hoteli so odkriti skrivnosti Triglavskega brezna.

Pod vodstvom izkušenega jamarja dr. Gamsa so se lotili z dokaj skromnimi tehničnimi sredstvi, toda z izrednim navdušenjem in pogumom raziskovanja notranjosti. Kljub izrednim nevarnostim je našim jamarjem uspelo prodreti v globino 290 metrov. Na težki in nevarni poti v Triglavsko brezno so prvi raziskovalci naleteli na čudovite ledene in kristalne dvorane, ki morajo navdušiti še tako razvajene raziskovalce podzemeljskega sveta.

Za Triglavsko brezno so se začeli zanimati še drugi svetovnoznani speleologi. Tako je v začetku preteklega tedna prispelo na Kredarico 18 angleških jamarjev, ki so takoj začeli s pripravljalnimi deli za raziskovanje Triglavskega brezna. Angleškim speleologom so se pridružili tudi štirje naši z dr. Gamsom in Vančem Potrčem na čelu. Že takoj v prvih dneh so jamarji hoteli, dognati, kam se odteka voda iz triglavskega ledenika skozi Triglavsko brezno. Ali v Trento in Sočo ali v dolino Vrat, v Bistrico, ali pa celo v Krmo in Radovno. Vodo triglavskega ledenika so obarvali s posebno barvo in, začeli opazovati Krajcarico in Zadnjico, Bistrico pod severno steno Triglava in Radovno. Po 23 urah so ugotovili, da voda triglavskega ledenika skozi Triglavsko brezno priteče pod Pragom v Bistrico.

Dolga pot skozi Triglavsko brezno je torej nakazana. Domači in angleški jamarji bodo svoje tritedensko delo predvidoma zaključili v prvem tednu septembra z novimi odkritji v osrčju Triglava, kar bo doma in v svetu še povečalo zanimanje za naš veličastni in edinstveni triglavski planinski svet.

Žuro
Železar, 29. avgust 1964
 

 

Oznake: JAM
eXTReMe Tracker