Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Slikar Jan Havliček - Trentan umrl

Jutro (1934): Z Dunaja poročajo, da je 23. p. m. umrl v svojem stanovanju v 18. okraju, Martinstrasse 13 nekdaj sloviti slikar — Jan Havliček, ki si je dodal ime Trentan v veden spomin na našo ...

... goriško Trento na oni strani Triglava, kjer stoji tudi Baumbachova koča, imenovana po pesniku divnega »Zlatoroga«.

Minulo je že 55 let, odkar je zahajal leto za letom v Trento mlad češki slikal Jan Havliček s prekrasno črno brado in živimi očmi, blaga slovanska dobričina. V Bovcu in v vsem okraju je bil kakor doma. Govoril je rad z vsako ženico, posebno z otroki, in vplival je na ljudstvo tudi v narodnem pogledu. Zavedni Čeh je med našimi slovenskim ljudstvom zaslovel tudi kot velik prijatelj slovenskega naroda. Slikal je v Trenti prizore za scenerije k Zlatorogu. Pa si je polagoma nabral cele serije slik iz naše gornje Soške doline, pozneje z obal našega Jadrana pri Devinu, iz Škocjanske jame, kjer je slikal po naročilu in za plačilo pok. nadvojvode Ferdinanda.

Tako je imel naš Trentan ogromno zbirko slik iz naše goriške in deloma istrske dežele. Na mnogih izložbah na Češkem, v Monakovu, in na Dunaju je imel Havliček odlične zbirke.
Že veliko let je preživel na Dunaju, tam zunaj blizu Cankarjevega domovanja, v tihi ulici Martinstrasse, kjer biva tudi predsednik Jugoslovenskega podpornega društva dr. Milivoj Jakovljevič; samo eno hišo sta narazen. Med češko kolonijo ali manjšino je bil Havliček jako priljubljen umetnik.
Pokopali so ga na dunajskem osrednjem pokopališču v vsej skromnosti, kakor je Jan Havliček skromno živel sredi velikomestnega šuma. Zapustil je le družico svojega življenja Františko Havličkovo - Matjiechovo, ki je do zadnjega diha zvesto skrbela zanj. Doživel je 77 let in je bil vedno prav živahnega duha. Zanimal se je do zadnjega za vse naše slovenske prilike. Govoril je prav dobro slovenski. Naj počiva v miru!

A.G.
Jutro, 19. avgust 1934


 

19.08.1934

dLib.si


Koča na Kranjskem Snežniku, kot jo je videl češki slikar Jan Trentan Havliček


Jan Trentan Havlicek (1856 - 1934) arcadja.com

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti