Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova žrtev Triglava

Jutro (1924): Jurist Vladimir Topolovec ponesrečil na severni steni

V nedeljo dopoldne so nameravali člani »Preporoda« in akademskega društva vzidati pred meseci na Triglavu ponesrečenemu tovarišu Ante Lenarčiču, na Kredarici spominsko ploščo. Za slavnostnega govornika je bil določen slušatelj juridične fakultete v Ljubljani, Vladimir Topolovec, sin viš. revidenta državnih železnic, g. Davorina Topolovca.

Družba je odšla že v soboto v triglavsko pogorje in se razšla v Mojstrani. Večina je krenila v nedeljo zjutraj skozi Kot v Staničevo kočo, Vladimir Topolovec in maturant Dereggi pa sta šla v soboto skozi Vrata v Aljažev dom, kjer sta prenočila in se zjutraj napotila proti severni triglavski steni. Rano zjutraj je bilo sicer najlepše vreme, že dopoldne pa je nastala nevihta in je pričel padati dež, pomešan s snegom. Kako se je zgodila nesreča, še ni natančno pojasnjeno. Med 10. in 12. uro sta oba že priplezala proti vrhu stene. Maturant Dereggi je srečno prešel steno, jurist Topolovec pa je najbrže hotel vezati slovensko in nemško pot skozi severno steno, a je na potu omahnil in padel v prepad.

Ko je prispel Dereggi vrh Triglava, je bila spominski plošča za Lenarčičem že vzidana. Vsi so ostrmeli, ko so zvedeli, zakaj ni bilo govornika. Dohitela ga je namreč ravno za časa odkritja spominske plošče tragična smrt. Pokojni Vladimir Topolovec je bil jako marljiv dijak in navdušen hribolazec. Odšla je sicer takoj rešilna ekspedicija, vendar pa nam še ni znano, ali so njegovo truplo že našli ali ne.

Jutro, 26. avgust 1924
 

26.08.1924


 SiOG 12/1924 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti