Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Plezalne ture dr. Juga

22.08.1924

dLib.si

petek, 22. avgust 1924, ob 16:17, Boris Štupar, ogledov: 1068

Jutro (1924): Pokojni dr. Klement Jug je bil velik ljubitelj plezalnih tur.

Ni se strašil nobenega napora, imel je jekleno voljo in velik pogum. Preplezal je v zadnjih letih nebroj vratolomnih sten in upravičena je trditev, da je hodil po skalah, ki se jih dotlej še ni dotaknila človeška noga. Večkrat je bil že v kritičnih situacijah in često je že zletel v globine nekaj metrov, a vedno mu je bila usoda mila. Imel je veliko prisotnost duha, ki je v takih situacijah pač najbolj potrebna.

Za letošnje počitnice je imel dr. Jug velik načrt. Preplezati je hotel vse slovite stene Julijskih planin. Severna triglavska stena, ki je znana turistovskemu svetu kot silno opasna in težavna, je bila za dr. Juga naravnost bagatelna tura. Preplezal jo je že večkrat in vedno je naglašal, da mu ta tura ne dela nobenih preglavic. Letos pa je skušal preplezati steno od desne strani, dobro se zavedajoč, da je to najnevarnejša plezalna tura v naših Alpah.

Dne 14. julija je dr. Jug dospel v Vrata. Prvi poskus preplezati steno od desne strani se mu ni posrečil. Opazil je pravočasno veliko nevarnost in podal se je nazaj. Svojega načrta pa ni pustil. Domenil se je s tovarišem g. Rozmanom /Rožmanom/, da mu prinese 20 klinov in da potem skupno sredi avgusta preplezata steno tudi v tej smeri. Pred pohodom na to turo pa je dr. Jug preplezal severno triglavsko steno po srednji in nemški poti, dalje je plezal po zahodni steni na Cmir, iz Kota po severnem grebenu na Rjavino, iz Vrat naravnost po severo-vzhodni steni in po severnem grebenu na Stenar ter iz Dovškega križa na Škrlatico. Vse te zelo težke plezalne ture je dr. Jug izvršil sam, ker nihče ni imel poguma podati se z njim na te nevarne pohode.

Pokojni dr. Jug je vedno naglašal, da je smoter njegovih plezalnih tur premagovanje samega sebe in uveljavljanje svoje volje. V nedeljo 3. t. m. je prišel dr. Jug iz Vrat v Krnico. Domenil se je s tovarišem Kvedrom za razne plezalne ture s Krnice. S Krnice je odšel nazaj v Vrata, da se pripravi za zadnjo najnevarnejšo turo.

V ponedeljek 11. t. m. je. ob 5. zjutraj odšel iz Aljaževega doma na svojo zadnjo, usodno turo. S seboj je imei ie malo vrečico mesto nahrbtnika, kakih 10 klinov, kladivo in plezalke. Vrv in cepin je pustil v Vratih. Nesreča ga je doletela najbrže med 8. in 9. uro zjutraj. V spodnjem delu severne triglavske stene v desni smeri se nahaja gladka polica, o kateri je dr. Jug često pripovedoval, da je zelo nevarna in skoraj nedostopna. Gotovo mu je ravno na tem mestu spodrsnilo, nakar je strmoglavil v globino. Ko so tovariši našli dr. Juga, je ležal z glavo proti steni na trebuhu. Glava je bila razbita, lasje odgrnjeni, kosi lobanje raztreseni daleč naokoli. Roke, noge, tilnik in križ so bili zlomljeni, obleka raztrgana. Padec nesrečnega turista je moral biti grozen!

Jutro, 22. avgust 1924

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker