Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veliko planinsko slavje na Smrekovcu

Slovenec (1934): Šoštanj, 19. avgusta.

Nikdar še Smrekovec ni privabil k sebi toliko svojih ljubiteljev in nikdar še koča na Romi ni sprejela pod streho toliko gostov ko v nedeljo. Slavlje 30-letnice obstoja šaleške podružnice SPD je zvalovilo takorekoč vso Slovenijo, še več: celo številne udeležence iz Hrvatske, Dalmacije in od drugod je bilo videti na Smrekovcu.
Prazničnosti in veselju je prispevalo največ modro nebo, po deževju prejšnjih dni je v nedeljo zasijalo solnce in razlilo po vrhovih žarke, da so bili kakor umiti. Uvod nedelji je bilo veliko kresovanje, ki je ob petju planincev in igranju originalne godbe iz Javorja ustvarilo nepozabno smrekovško noč.

V nedeljo zjutraj je bil travnik pred kočo poln ljudstva. Ob pol desetih se je pričela služba božja na prostem. G. župnik Klasinc iz Belih vod je v lepih besedah častil krasoto božjega stvarstva. Med sv. mašo je zibrano prepeval pevski zbor iz Žalca. Nato se je pričela v prisotnosti vseh planincev slavnostna spominska seja. Otvoril jo je sedanji načelnik Šaleške podružnice g. Sušel in pozdravil navzočne zastopnike podružnic in vse ostale ter prečital pozdravne častitke.

Ko je tajnik g. Robinščak prečital zapisnik o ustanovnem sestanku podružnice pred 30 leti, je podal g. Sušel poročilo o 30-letnem življenju šaleškega SPD, iz katerega posnemamo: Za prvega načelnika je bil izvoljen g. Koropec, učitelj v Šoštanju, ki je vodil podružnico do l. 1914. Po prevratu so bili načelniki: gg. sodnik Sernec do 1. 1922, notar Marinček do I. 1925, sodnik Ročnik do l. 1928 in Koritzki do I. 1933. Da leta 1928 je bilo delovanje podružnice usmerjeno zgolj na markacije raznih poti in podpiranje sosednjih podružnic pri zgradnji koč. Šele leta 1929 je bil na občnem zboru sprejet sklep, da se zgradi na Smrekovcu planinska koča. Z delom so Šaleščani tudi kar začeli. Zdaj koča stoji in je prekoristna postojanka slovenskemu turizmu. Kljub gradnji koče podružnica ni zanemarjala drugih dolžnosti. V letu 1930 je ustanovila zimsko-športni odsek, l. 1931 odprla »Župnika Čarfa stolp« na Špiku, zadnja leta pa je priredila več uspelih smuških tečajev na Smrekovcu. Po govoru načelnika so čestitali podružnici g. dr. Jančič, predsednik Tujsko-prometne zveze v Mariboru, g. Kvac, nadzornik planinskih koč, g. Zemljič, zastopnik savinjske podružnice, g. Zorzut za mariborsko podružnico, g. Ule za mežiško, p. Kavs za mislinjsko in g. Kuhar v imenu tujsko-prometnega društva v Črni. Nedeljska slavnost na Smrekovcu je dokazala veliko delavnost in mladostno moč jubilanta. Čestitamo mu tudi mi in želimo še mnogo bogatih jubilejev!

Slovenec, 22. avgust 1934
 

22.08.1934

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti