Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Otvoritev »Aljaževega doma« v Vratih

 10.08.1904

dLib.si

sreda, 10. avgust 1904, ob 15:51, Boris Štupar, ogledov: 1245

Slovenec (1904): Vedno bolj napreduje navada, da zapuščajo ljudje v prostih dnevih vročih počitnic mestni hrum in šum ...

... in prah ter polotijo tja ven v prosto naravo na veličastne gore, da se ondi v svetem planinskem zraku okrepijo in očvrstijo, da najdejo ondi mir, katerega pogrešajo po mestih in trgih. Pametna ideja!

Planinsko društvo pa širi bolj in bolj smisel za planine, skrbi za markaranje potov po vseh gorah, katere obiskujejo turisti, za varnostne naprave na nevarnih krajih ter postavlja koče na pripravnih mestih, kjer je preskrbljeno za hrano, zavetišča in prenočišča turistov. Do zadnjega desetletja so se za lepoto in krasoto naših gora zanimali skoraj izključno le Nemci, ter gradili pota in koče na naših gorah. A naposled smo prišli tudi Slovenci do prepričanja, da smo dolžni skrbeti za svojo posest ne samo po naših nižavah, temveč tudi po planinah, da je že skrajni čas predramiti se iz spanja. Osnovali so »Slovensko planinsko društvo«! In ravno letos, ko obhaja »Slov. planin, društvo« svojo desetletnico, se je slovesno otvoril »Aljažev dom« v Vratih, ki nosi ime po možu, ki si je pridobil za slovenske planine nevenljivih zaslug in ki je bil tudi ves čas duša »Slov. planin, društva«, in ta je gospod župnik Aljaž.

Ob koncu veličastne alpske doline v Vratih, tam, kjer se dviga mogočni Triglav, od tal kipi navpična stena, stoji že od l 1896. »Aljaževa koča«, ki jo je postavilo »Slov. planin. društvo«. Koča obstoji le iz enega prostora, v katerem je 6 ležišč, ognjišče in miza s potrebnimi klopmi. V podstrešju so ležišča za vodnike. Koča ni bila oskrbovana; opremljena je bila le s potrebno kuhinjsko posodo, da si je mogel turist kaj malega skuhati. Veličastnost doline same, o kateri pravi Bädesker, da je najlepša dolina v Evropi, veličastnost potov, ki vodijo ž nje na Triglav ter zlasti v romantično Trento, so privabljali vsako leto vedno več turistov v kočo in tako je nastala izven društva misel, da bi se postavila v Vratih, velika, oskrbovana koča. Misel je bila celo, da bi zgradili velik planinski hotel, ki naj bi bil neko letovišče in središče planinskega zdravilišča. Ker pa gmotne razmere niso dopuščale, zato je sklenil odbor postaviti z najmanjšimi stroški dom, ki bi naj bil oskrbovan ter služil turistom in letoviščarjem v manjšem številu. Stara Aljaževa koča tvori v tlorisu kvadrat, ki mu je stranica dolga 5.50 m; novi Aljažev dom je pa, 13.80 m dolg in 9.10 m širok. Zgrajen je iz mecesnovega in smrekovega lesa na 75 cm visoki zidani podstavi ter je pokrit s cementnimi strešniki. Stavba je pritlična z uporabo podstrešnih prostorov. Glavni vhod je obrnjen proti jugovzhodni strani. Čez nekolike na prostem stoječih stopnic prideš v sobo, ki je nekako predsoba v razdelitvi prostorov. Na levo od te predsobe je prostorna jedilnica z divnim razgledom na Luknjo, Triglav in Cmir. Iz jedilnice je vhod v spalnico za dame s šestimi posteljami. Na desni strani od predsobe drže vrata v spalnico za moške, v kateri je prostora za deset ležišč. Iz predsobe je dohod v vežo in v stopnišče, ki sta na severni strani hiše. Iz veže prideš v kuhinjo, poleg katere je prostorna shramba, pod kuhinjo in shrambo pa je velika klet, v katero vodijo stopnice iz veže. Po lesenih stopnicah prideš v podstrešno nadstropje, iz katerega drže četvera vrata, vsaka v posebno sobo. Od teh štirih sob imata dve razgled proti zapadu, torej proti Luknji in Triglavu, iz drugih dveh pa je mičen pogled po vsej dolini nazaj, ki jo na videz zaključuje zelena Rožica. V teh štirih sobah bodo po 2 do 3 postelje, zlasti za letoviščarje. Stara koča, ki stoji nekoliko v stran, se bo uporabljala najbolj za vodnike. »Slovensko planinsko društvo« hoče z novo stavbo ustreči turistom, da bodo imeli dobro prenočišče na izhodišču na velike partije, v Julske Alpe, pa tudi letoviščarjem, ki si žele počitka in miru med veličastnimi gorami. Pri zgradbi se ni gledalo toliko na vnanji lišp, temveč na solidnost in praktičnost stavbe in na vodovod, ki je napeljan izpod Triglava.

Slovenec, 10. avgust 1904

eXTReMe Tracker