Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Aljažev dom v Vratih

Slovenec (1904):  Že v soboto, 6. avgusta, so prišli s večernim vlakom nekateri turisti in letoviščarji.

Veselje jih je bilo gledati opremljene z velikimi nahrbtniki in oborožene z dolgimi palicami. Zvečer so napravili bogoslovci in domači pevci podoknico župniku Aljažu. Dasi je v soboto nekoliko pršilo, je bilo v nedelje, 7. avgusta, nebo čisto kakor ribje oko, in lepo se je videla glava sivega Triglava. Z drugim jutranjim vlakom je prišlo več kot 500 turistov in letoviščarjev, katere je pozdravil dovški župan. Med udeleženci so bili zastopani najrazličnejši stanovi iz vseh slovenskih pokrajin, zastopniki posameznih planinskih podružnic in zelo mnogo odličnih Čehov. Mesto Ljubljano je zastopal podžupan dr. vitez Bleiweis. Med drugimi so bili navzoči dr. Förster, ki je napravil načrt stavbe in vodil delo, dr. Tominšek, Senekovič, družina Pollakova, Majdičeva, dr. Štempiharjeva itd. ; izmed Čehov smo opazili Chodounskega, Franta Marreša, Prahenskega, Prusika. Navzočih je bilo tudi več slovenskih in čeških duhovnikov.

Med prijaznim zelenjem se vije pot iz Mojstrane mimo Peričniku proti Vratom 2 ½ ure hoda. Nekateri so šli peš, drugi pa so se peljali z vozovi. Sv. mašo je daroval g. Janko Mlakar ob ½ 12. uri pod milim nebom ter blagoslovil novi dom. Med sv. mašo so popevali bogoslovci in domači dovški pevci pod vodstvom g župnika Aljaža. Pred hišo je imel slavnostni govor predsednik »Slov. planinskega društva«, profesor Orožen, ter poudarjal, kako so se že od nekdaj zanimali tujci za to prekrasno dolino. L. 1837. je prišel na večer svojega življenja v Vrata grof Hohenwart, 1. 1836. je prišel v Vrata slavni botanik Freyer in drugo leto zopet. Pred 60 leti je prišel v Vrata saksonski kralj Friderik Avgust. Usedel se je na skalo ter občudoval te veličastne gore: Triglav, Cmir, Stenar, Pihovec, Suhi Plaz, Rogico, Dovški Špik, Kukovo Špico itd. Res, prekrasen je razgled ob lepem vremenu na te naše gore! Nato so zapeli pevci: »Lipa naša domovina«. »Oj Triglav, moj dom«, »Hej Slovani«. Banket, katerega se je udeležilo kakih 70 oseb, se je vršil v obednici Tu so se vrstile napitnine. Govorili so dr. Tominšek, Chodounski, Šilhar, Franta Mareš, Prahenski, dr. Vilfan, dr. Rybar, Gustin in napivali g. župniku Aljažu. G. župnik Aljaž se je spominjal, kako so prišli l. 1860. komaj štirje ali pet turistov vsako leto na Triglav in kako je dandanes; napil je Chudounskemu in mlademu planinskemu naraščaju. Odbor je poskrbel, da je bilo tudi za ostale goste dovolj jedila. Kuhalo se je na prostem v štirih kotlih : golaž in pečenka. Kuhale in stregle so odlične dame : Dr. Tominškova, dr. Kušarjeva, dr. Forsterjeva, Mikuževa in druge, stregli so pa tudi gospodje.

Veliko pozornosti in smeha je obudil planinski »Janez«, ki je prodajal svoje praške »šunke«. Med obedom je prišlo veliko turistov po novi Tominškovi poti s Triglava, iz Ljubljane pa se je pripeljalo mnoga pevcev »Glasbene Matice«. Bilo je mnogo zabave v tem prostem planinskem svetu, v tej lepi dolini. Izletniki so morali kmalu odhajati, ker se je večina z večernim vlakom že vračala proti domu, drugi pa so prenočili v Vratih ter napravili drugi dan izlete v gore : na Triglav, čez Luknjo v Trento. Tako se je torej vršila otvoritev »Aljaževega doma« v Vratih v spomin desetletnice »Slov. planinskega društva«. Upati smemo, da se bo polagoma povzdignilo zanimanje za naše planine in gore, da jih ne bodo občudovali in obiskovali samo tujci, temveč tudi domačini v večjem številu. Upati smemo, da utegnejo postati sčasoma Vrata, ta prekrasna naša dolina, ne samo prenočišče in zavetišče, temveč središče slovenskega planinstva.

Slovenec, 9. avgust 1904

 09.08.1904

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti