Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

David Lama

ServusTV: NOCOJ, v ponedeljek ob 21.15 min na SERVUS TV, dokumentarna oddaja o 23-letnem izjemnem plezalcu in trenutno najboljšem Allround alpinistu svetovnega kova.

Že 2010. leta je David Lama skupaj z vzhodno Tirolcem Petrom Ortnerjem opravil zahteven vzpon v smeri „Kompressor-Route“ na Cerro Torre (Patagonija). Šlo je za uspešen vzpon, ki pa je takrat požel tudi številne kritike gorniških krogov. David, takrat še novinec v alpinizmu, je za vzpon uporabil svedrovce. „Prišel sem iz dvoranskega plezanja, sveta jasnih meril in predpisov. Vstopil sem v gorništvo - svet v katerem se vse vrti okoli odnosa do gora, in leto poprej sem imel drugačne odnose, pravzaprav nisem imel še nobenega stika z gorami" meni David Lama danes. Ambiciozen in usmerjen k uspehom je takrat želel dokazati alpinistični srenji da zmore. Leta 2012 mu je končno uspelo, skupaj s soplezalcem Petrom Ortnerjem je smer na Cerro Torre splezal v prostem slogu in to v 24-tih urah.

Nihče drug kot Reinhold Messner - takrat 2010 tudi kritik njegovega vzpona - je sedaj dal klobuk dol nad tem neobičajno težkim vzponom Davida Lama: „Sedaj, ko si splezal Cerro Torre prosto, smo bili vsi navdušeni - ne samo jaz. Stali smo z odprtimi usti in rekli, to je to!" Oba gorniška velikana bosta v tej oddaji govorila še posebej o merilih v alpinizmu, kot tudi o težavah in spremembah ...

 


Dokumentarne oddaje o gorništvu Bergwelten pripravlja salzburška ServusTV. Na sporedu so ob petkih po 20.uri. Pri nas jih je moč spremljati preko T-2 IPTV, na spletu, preko satelita ASTRA 19,2º E na 11.303 GHz, H, SR: 22.000 v HD kvaliteti. Tudi na 12.663 GHz, H, SR: 22.000 v SD kvaliteti.

ServusTV: Bergwelten (Gorski svet)

na sporedu nocoj v ponedeljek,
04.08.2014 ob 21.15

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti