Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorski vodiči: Da bo varno in veselo

Polet.si - Andrej Jaklič: Res je, da so poti na slovenskih gorskih »avtocestah« dobro označene, res pa je tudi, da se lahko srečanje s klini ali gnečo na grebenu za tiste, ki s tem nimajo izkušenj, iz igre hitro spremeni v nesrečo.

Tudi zato je vsako sezono več nesreč povzročenih zaradi neizkušenosti pohodnikov ali alpinistov, izčrpanosti, neučakanosti, slabe pripravljenosti izleta. Temu bi se lahko izognili, če bi se bolje pripravili, bolje ocenili svoje sposobnosti ali pa najeli strokovno usposobljeno vodstvo.

Gorski ali planinski?
Obstajata dve vrsti vodnikov. Gorski vodnik in planinski vodnik sta poklica, ki pokrivata gorsko vodništvo, ločita pa se v zahtevnosti poklica, ki ga opravljata. Če planinski vodniki praviloma vodijo lažje smeri, po označenih poteh, lažje turne smuke idr., gorski vodniki »pokrivajo« zahtevnejše ture, za katere so zahtevana posebna znanja gorništva. Odvisno od vrste in zahtevnosti ture vodniki izberejo optimalno vrsto in količino opreme, ki je je ponavadi zelo malo in hkrati dovolj za nameravano turo.
Pohodniki, ki si želijo odkrivati neznane poti, za njih pa ne potrebujejo posebnega znanja, ampak človeka, ki ve, kako in kam jih popeljati, se bodo prej kakor za gorskega odločili za planinskega vodnika. Gorski vodnik pa bo poskrbel za tiste, ki potrebujejo natančno vodenje izkušene osebe v razmerah, ki jim sami tudi ne bi bili kos.

Eni prostovoljno, drugi proti plačilu
Za oba poklica obstaja šolanje, ki ga lahko kandidati opravijo pri nas. Za šolanje gorskih vodnikov skrbi Zveza gorskih vodnikov Slovenije, planinske vodnike pa izobražuje Planinska zveza Slovenije. Gorski vodniki svojo dejavnost opravljajo profesionalno, kot edini poklic, ali kot občasno dejavnost. Za opravljanje dejavnosti morajo imeti registrirano poslovno dejavnost. Vodijo praviloma posamezne planince oziroma manjše skupine. Planinski vodniki v okviru PZS vodijo prostovoljno, brezplačno in v navezavi s planinskimi društvi vodijo večje skupine.

Izobraževanje
Šolanje gorskih vodnikov poteka po natančno določenih mednarodnih standardih. Traja tri leta, zaradi posebnih razmer (ledeniki ...) delno poteka tudi v tujini. Po šolanju kandidat za vodnika dobi status pripravnika. Lahko že vodi, nima pa še mednarodne licence in ne sme voditi v tujini. Po letu pripravništva opravlja strokovni izpit, ki zajema vsa področja vodenja. Če ga uspešno opravi, dobi mednarodno licenco IFMGA (International Federation of Mountain Guides Associations), s katero lahko vodi tudi v tujini.
Tečaje organizira Združenje gorskih vodnikov Slovenije. Tudi za izšolane gorske vodnike je organizirano stalno usposabljanje, ki je pogoj za podaljševanje dovoljenja za gorskega vodnika.
Najmanjša celodnevna tarifa po ceniku, ki se ga gorski vodniki praviloma držijo, je 200 evrov za osebo. Vanjo niso zajeti stroški vodnika za prehrano in prenočišče v planinskih kočah ter stroški prevoza. Te mora za vodnika poravnati vodeni. Če se dogovorite za več tur naenkrat, se je mogoče dogovoriti za posebne popuste, prav tako se cena na osebo spreminja s številom udeležencev.
Odločitev za gorskega vodnika v primerjavi s planinskim je primernejša predvsem takrat, ko bi se radi preizkusili na turah, ki so težje od običajnih, če se nameravate v gore podati v letnem času, ko v njih običajno ne zahajate. Zelo primeren je tudi, če se odpravljate v tuja gorstva.
Pomembno je vedeti, da odgovornost gorskih vodnikov ob nesreči stranke, ki jo vodijo, ni posebej urejena, ampak zanjo veljajo splošna pravila o odgovornosti, ki jih določata obligacijski in kazenski zakonik.

Več kot samo vodniki
Planinski vodnik je poklic, drugačen od poklica gorskega vodnika. Za usposabljanje vodnikov skrbi Planinska zveza Slovenije.
Vodniki Planinske zveze Slovenije so usposobljeni za vodenje različnih oblik planinske dejavnosti, zlasti izletov, pohodov, tur, turnih smukov, plezalnih vzponov in taborov.
Vodnik Planinske zveze Slovenije je prostovoljni vodnik, za svoje vodenje ne prejema plačila. Da lahko opravlja svojo dejavnost, mora biti registriran s potrjeno licenco za tekoče leto.
Planinski vodniki so razvrščeni v kategorije, odvisne od usposabljanja. Vodnik A-kategorije je usposobljen za osnovno vodništvo, kjer se za gibanje po gorah uporablja predvsem hoja, posebna tehnična znanja pa niso potrebna. S pridobitvijo A-kategorije vodenja lahko vodnik vodi po lahkih označenih in lahkih neoznačenih poteh. Z vsakim naslednjim opravljenim izpitom se področje vodenja in njegova zahtevnost povečujeta.
Planinske vodnike za posamezno destinacijo je tako najlaže poiskati po lokalnih planinskih društvih oziroma preveriti, kdaj posamezno društvo organizira pohod po želeni poti (www.pzs.si/drustva.php).

Tisti, ki znajo in vedo
Tako planinski kot gorski vodnik sta na poti odgovorna za svojo varnost in varnost gostov. To pomeni, da so vse odločitve izključno v vodnikovi pristojnosti. Vodnik mora zato ves čas spremljati razmere, okolico, počutje gosta in, če je to potrebno, prilagajati potek ture ali jo tudi prekiniti.
Izbira, za koga se boste odločili, je torej vaša. Ključne pri tem so seveda najprej vaša telesna in psihična pripravljenost za pot v gore, in vaše želje in vrsta poti, ki jo nameravate opraviti. Slovenski hribi so resda dobro »obdelani« s številnimi natančnimi in svežimi informacijami o poteh (in stranpoteh), z zemljevidi, vodniki ..., ki pa imajo smisel le, če jih znamo dobro uporabljati. Če jih ne, je vsekakor bolje, da njih in sebe prepustimo drugim.

Cene gorniškega vodstva
Priporočena osnovna dnevna tarifa za najem gorskega vodnika znaša 200 evrov, težje ture 230 evrov, plezalni vzponi so odvisni od težavnostne stopnje (250 evrov naprej). Vanjo ne sodijo stroški vodnika za prehrano in prenočišče v planinskih kočah ter prevoza med turo in na poti do izhodišča in nazaj. Vodniške tarife je priporočilo združenje (ZGVS) in veljajo do objave novih. Priporočene cene so navedene za enega vodenega.
Glede zahtevnosti tur ni omejitev, so pa določila in priporočila glede števila gostov. Odločitev za turo je odvisna predvsem od sposobnosti vodenih, sprejme pa jo vodnik na podlagi ocene vseh pomembnih dejavnikov, vključno z realno presojo lastnih izkušenj in sposobnosti.

Seznam gorskih vodnikov in tarife
Objavljeni so na spletni strani http://www.zgvs.si/clani-vse.php in v brošuri Seznam gorskih vodnikov in vodniške tarife, ki jo vsako leto izdaja ZGVS. Njihovo delovanje urejata Zakon o gorskih vodnikih in Pravilnik o gorskih vodnikih.

Andrej Jaklič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti