Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.07.2014

Iskanja in reševanja sredi velikanov

Durbin Kangri 2014 - reševanje neuspešno

Peter Mežnar in Aleš Holc, člana mednarodne odprave v pogorje Šaksgam (Shaksgam), ostajata pogrešana. Nazadnje sta se člana javila 5. julija, kasnejše dogajanje pa zaenkrat ostaja neznanka. Reševanje je pod okriljem PZS potekalo do 25 .julija. Zaradi pretečenega časa, ugotovitev reševalcev na terenu, izkušenj iz tovrstnih reševanj, tehničnih omejitev reševalnega helikopterja ter predvsem zaradi poslabšanja vremena je bila skupaj s svojci pogrešanih alpinistov sprejeta odločitev, da kitajska reševalna ekipa zaključi z iskalno akcijo. Izjava za javnost...>

Han Tengri 2014

19. julija se je v pogorje Tien Shan odpravila meddruštvena odprava s člani in članicama Mojco Balant, Sabino Lamprecht, Grego Zakrajškom (vsi AO Rašica), Matevžem Kastrinom (AO Ljubljana-Matica), Blažem Gladekom, Matejem Mučičem (oba AO Kamnik) ter vodjo Janezom Tonijem (AO Rašica). Cilj je najsevernejši sedemtisočak na svetu Han Tengri (7010 m). Odprava je že na začetku naletela na težave s helikopterjem, ki pa jih je 25. julija le pripeljal v bazo. Po zadnjih novicah se del udeležencev že vrača v domovino. V bazi ostajajo Matevž Kastrin, Blaž Gladek in Matej Mučič. Razlog vrnitve je morda nesreča hrvaškega, pridruženega dela odprave. Dva hrvaška alpinista naj bi pri vzponu na Han Tengri zajel plaz. Rene Lisac je težje poškodovan in je že bil prenesen v bolnišnico, Krešimir Milas pa je še pogrešan.

Andi 2014

40. obletnico AK Črna na Koroškem je pet članov matičnega kluba in pridružen član iz AK Ravne proslavilo z uspešno odpravo v Ande. Preplezali so Urus Este, Ishinco in Alpamayo. Za zaključek so se po šprintersko zagnali še na Tocllaraju, ki pa se jim je izmuznil. Zadovoljni z iztekom so se domov vrnili 25. junija. Sedaj je navoljo poročilo odprave...>

Dolomiti

Dolomitske stene so bile zadnje čase kar aktualne. Plezalo se je tako smeri iz časov filca, kot tudi tiste iz moderne dobe. Dober vzpon sta 19.julija opravila Grega Lačen in Andrej Gradišnik. Preplezala sta smer Cassin-Ratti (VIII-/VI-VII) v severni steni Zahodne Cine. Grega je smer zmogel prosto.

V Dolomitih sta prijemali kompaktno skalo tudi Nastja Davidova (AO Ljubljana-Matica) in Tjaša Jelovčan (AO Kranj). Naprej sta se odpravili v severno steno Rocchetta Alta di Bosconero in tam preplezali smer KCF (VI/A1, 600 m). Dan kasneje sta odšli v Moiazzo, kjer sta v steni Croda Spiza obiskale smer Per Claudio (VII, 250 m). Po deževnem dnevu počitka pa sta se pognale še v moderno superklasiko Moderni časi (VII+/VIII obv. VII+, 830 m) v Marmoladi.

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

Durbin Kangri 2014: odhod | sporočila  |


 

 

 

Han Tengri 2014: odhod | sporočila |

 

 

 

 

 

Andi 2014: odhod (26.05.) | sporočila poročilo

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti