Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Pogrešana

21.07.14, 10:58
Na Kitajskem iščejo dva izkušena slovenska alpinista


Durbin Kangri 2014 - odhod

Vreme Shaksgam 


PZS, 21.07.2014V pogorju Shaksgam
(Kitajska) pogrešana slovenska alpinista
Od torka, 15. julija 2014 sta pogrešana člana mednarodne alpinistične odprave Shaksgam 2014 (v odpravi je bilo devet članov iz Ukrajine, Nemčije, USA, Škotske in Slovenije), Aleš Holc in Peter Mežnar (oba člana AO PD Kamnik).

Zadnje sporočilo smo prejeli 5. julija, ko sta se podala v gore in se 15. julija nista vrnila na dogovorjeno mesto.
Od takrat naprej poteka reševalno-iskalna akcija pod okriljem Planinske zveze Slovenije in s pomočjo Ministrstva za zunanje zadeve RS in Veleposlaništva RS v Pekingu.
Po informacijah je zaradi otoplitve narasla reka, ki naj bi jima preprečevala edini možni prehod do baznega tabora. S strani ostalih članov odprave je bil opravljen pregled področja vendar zaradi omenjenega visokega vodostaja prehod ni možen.

V tem trenutku so vse sile usmerjenje v zagotovitev helikopterskega prevoza in pregled področja kar pa ravno zaradi oddaljenosti območja predstavlja velik logistični zalogaj za tamkajšnje reševalce. Po zadnjih informacija je helikoptersko reševanje odobreno in na poti proti območju.

O podrobnostih in razpletu bomo poročali, ko bomo imeli več informacij. 

ponedeljek, 21. julij 2014, ob 11:08, Franci Savenc, ogledov: 5119

člana mednarodne alpinistične odprave Shaksgam 2014 Aleš Holc in Peter Mežnar

Na Kitajskem iščejo dva izkušena slovenska alpinista

Na Kitajskem poteka iskalno-reševalna akcija za dvema pogrešanima Slovencema, izkušenima alpinistoma in članoma mednarodne alpinistične odprave Shaksgam 2014. Zadnjič sta se javila 5. julija s šaljivim sporočilom, nato pa se nista vrnila na dogovorjeno mesto.

Na Kitajskem vse od torka, 15. julija, pod okriljem Planinske zveze Slovenije (PZS) in s pomočjo ministrstva za zunanje zadeve ter slovenskega veleposlaništva v Pekingu poteka iskalno-reševalna akcija za pogrešanima članoma mednarodne alpinistične odprave Shaksgam 2014, Alešem Holcem in Petrom Mežnarjem iz alpinističnega odseka Kamnik, so sporočili s PZS.

Izkušena alpinista sta se zadnjič javila 5. julija, ko sta se odpravila v gore, nato pa se nista vrnila na dogovorjeno mesto. Na PZS upajo, da se nista vrnila v bazni tabor, ker jima je to preprečila reka, ki je zaradi močne otoplitve narasla in jima preprečila prehod. Drugi člani odprave – v njej so tudi alpinisti iz Velike Britanije, ZDA, Ukrajine in Nemčije – so območje že pregledali, a le do reke, saj prehod ni možen.

"V tem trenutku so vse sile usmerjenje v zagotovitev helikopterskega prevoza in pregled področja, kar pa ravno zaradi oddaljenosti območja predstavlja velik logistični zalogaj za tamkajšnje reševalce. Po zadnjih informacijah je helikoptersko reševanje odobreno in na poti proti območju," so še zapisali na PZS.

Slovenska alpinista, oba že z izkušnjami iz Himalaje, sta se pridružila mednarodni odpravi, katere glavni cilji so vrhovi Durbin Kangri I (6824 m), Durbin Kangri II (6898 m), Barnag Kangri (6821 m), Kaimuk Kangri (6952 m) na zahodnem delu Himalaje na Kitajskem. Gre za izredno neraziskano območje, saj se večina odprav v dolini Shaksgam, gre za eno ali dve na leto, običajno odpravi na nasprotno stran doline v severne stene karakorumskih osemtisočakov, kot so K2, GI, GII in Broad Peak.

Zadnje sms sporočilo: 'Bo pa vsaj solato dobro zalilo'

Na spletni strani Planinskega društva Kamnik so objavljali aktualne novice z odprave. "Od 14.6. do 28.7. se bova Aleš Holc in Peter Mežnar kot člana mednarodne odprave potapljala v skrivnostih gora nad dolino reke Shaksgam..." sta Aleš in Peter zapisala, ko sta se podala na pot.

S prvimi vzpodbudnimi novicami sta se javila že naslednji dan. "Vse ok. Leti in prtljaga bp. Smo že 7 ur na cesti. Danes bomo prespali v Tash Rabatu v jurtah ... dve uri od kitajske meje. Vse gladko. Lp," sta zapisala.

Naslednji dan je Holc sporočil, da so v Kashgarju, kjer pakirajo in kupujejo. "Vse je ok. Včeraj smo prespali v jurtah tri ure pred kitajsko mejo na 3200 m v kraju Tash Rabat. Fantje so šli na krajši treking, jaz pa na uro ježe s konjem. Danes smo po 8h vožnje prišli v Kasghar. Vse poteka intezivno in gladko."

23. junija sta sporočila, da sta preko Bishkeka in Tourghat passa srečno in brez zapletov prispela v Kashar. "Srečalo se nas je vseh devet članov ekipe. Sledila je noro hitra nabava hrane. Naslednji dan smo šli mimo Taklamakana v Kargalik, nato do Ilika. Od tu so sledili 4 dnevi do izhodišča operacij. Prek Aghil passa (4800 m) v snegu, po dolini Shaksgam pa na srečo na hrbrih kamel. V baznem taboru smo odprtih ust ... Lep pozdrav!"

28. junija sta zapisala, da sta že četrti dan nad bazo in jima je uspelo najti prehod čez štiri kilometre dolg kanjon. Le-ta nato preide v ledenik pod severno steno Durbin Kangri 2. napisala sta, da se uspešno aklimatizirata in da sta bila prejšnji dan nekje do 6300 m.

Aleš se je zadnjič javil 5. julija z SMS sporočilom. Napisal je, da jima vreme ne gre najbolj na roko. Že četrti dan sta na koti 5600 m in čakata izboljšanje. Menda kar dobro pada, a fantoma to ni načelo morale. Menda bo pa vsaj solato "berivko" v bazi dobro zalilo in bo letina boljša, je zapisal Aleš. To je bilo zadnje, kar so slišali od njiju.

Oznake: ALP, VTG
eXTReMe Tracker