Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.10.1999

Delo, Šport: ... Vzponi v naših gorah

Mateja Pate in Matjaž Ocepek (oba AO Rašica) sta v Triglavu prosto ponovila Peternelovo smer (VII-/V-VI, 450 m), nadaljevala po Bavarski in sestopila po Slovenski. Mateja in Blaž Grapar (AO Rašica) pa sta kasneje opravila verjetno prvo ponovitev Zlatolaske (VI+/IV-V, 180 m) v JV steni Planjave. Do vstopa sta priplezala po smeri Denise (V-/III-IV, 200 m). V Triglavu sta plezala tudi Miha Valič (AO Rašica) in Gašper Eiselt (AO Lj.-Matica), ki sta ponovila Bohinjsko smer.

Verjetno drugo prosto ponovitev lani splezane smeri Z ognjem in mečem (VIII-/VII+, 250 m) v Rušici pa sta tik pred odhodom v Tibet opravila Marko Čar in Matic Jošt.

Mojca Žerjav in Tina Di Batista (obe AO Lj.-Matica) pa sta prosto ponovili smer JLA (VII-/V-VI, 300 m) v Šitah.

Obvestila
V prejšnjih novicah je zaradi različnih vzrokov prišlo do nekaj napak, ki jih danes popravljamo. Na umetni boulder steni AO Kranj lahko plezate vsak dan med 8. in 16., ob četrtkih pa med 19. in 22. uro. AO Domžale pa pričenja s svojo alpinistično in športno-plezalno šolo v četrtek 4. novembra ob 20. uri v prostorih Planinskega društva na Kopališki 4 v Domžalah.

Alpinistični odsek Ljubljana-Matica pa bo začel s svojo šolo v sredo, 13.10.1999 ob 19.00 uri na Trdinovi 8.

Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA organizira izpopolnjevalni tečaj za alpinistične inštruktorje, ki bo v soboto, 16. oktobra 1999 ob 9. uri v prostorih Učnega centra Slovenske vojske na Pokljuki. Tema tega seminarja bo Sneg in plazovi .

Plezalni vikend v Ospu
V Ospu je potekal že drugi plezalni tabor v spomin na Johana. V soboto zvečer je Peter Podgornik pokazal nekaj diapozitivov iz odprave na Jalung Kang ter film, ki ga je sam posnel, o vzponu v vzhodni steni Cerro Torreja. Predavanja se je udeležilo nekaj kar nekaj slovenskih plezalcev, Johanova družina, glavno presenečenje pa je bil že kar legendarni ameriški plezalec Jim Bridwel.

Naslednji dan je v Ospu, v plezališču Mišja peč potekalo plezalno tekmovanje v spomin na alpinista Janeza Jegliča - Johana, ki se je pred dvema letoma smrtno ponesrečil v Himalaji. Tekmovanje je ob pomoči PD Domžale organiziral Johanov večkratni soplezalec Silvo Karo. Za razliko od že uveljavljenih športno plezalnih tekem, ki potekajo le še na umetnih stenah, je to potekalo na naravni steni. Tekmovalci so bili le povabljeni, trenutno najboljši slovenski športni plezalci; 7 deklet in 12 fantov. Pomerili so se v plezanju šestih zelo težkih, previsnih smeri, kakršne so značilne za Mišjo peč, ki je prav zaradi tega med plezalci znana po celem svetu. Pri ženskah sta obe glavni favoritki Martina Čufar in komaj 15 letna Natalija Gros uspešno priplezali do zadnje smeri, kjer pa je nato obema na istem mestu, nekje na sredini smeri, zmanjkalo moči. O zmagovalki je zato odločal čas; Martina je porabila 7 minut manj. Veliko smolo je imela Katarina Štremfelj, ena od favoritk, saj ji je že v prvi smeri čisto na začetku zdrsnilo in tekmovanje je bilo zanjo končano. Pri fantih so bile izbrane smeri nekoliko težje, saj je le Juretu Golobu uspelo priplezati do zadnje smeri, kjer pa je bil že tako utrujen, da je preplezal le začetni del. O drugem mestu je zopet odločal čas, saj sta Franci Jenstrle in Aljoša Grom, oba favoritizirana tekmovalca, dosegla isto višino v predzadnji smeri, vendar je bil Frenk dve minuti hitrejši. Tekmovalci so bili s takšnim načinom tekmovanja zelo zadovoljni, saj je plezanje v skali še vedno tisto pravo. Tudi drugače je bilo vzdušje v Mišji peči zelo prijetno; tekmovalce so vzpodbujali številni gledalci, tudi tisti, ki se s plezanjem ne ukvarjajo in s tem morda pripomogli k temu, da so plezalci »potegnili« še kakšen gib več, pa čeprav z zadnjimi atomi moči.

Rezultati
ženske: 1. Martina Čufar (AO Mojstrana), 2. Natalija Gros, 3. Eva Tušar (obe PK Škofja loka),
moški: 1. Jure Golob (AO Rašica), 2. Franci Jenstrle (AO Kranj), 3. Aljoša Grom (AO Vrhnika), 4. Matej Sova (ŠPO Tržič), 5. Uroš Perko (AO Črna).
Nagrade, ki jih je podelil Jim Bridwel so v večji meri prispevali CA SKB Leasing, Banka Domžale, Krekova banka in Občina Domžale.

  11.10.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti