Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.10.1999

Delo, Šport: ... Novice iz Nepala

Gjačung Kang: odprava PZS se je zaradi poznejšega prihoda jakov zadržala ob koncu ceste dva dni dlje, a zaradi zamujenih letalskih tovorov ni zato nič izgubila. Tudi vreme se, kljub jeseni, še ni ustalilo.

Gang Benčen: kranjska odprava je zaradi orientacijske pomote v prostranstvih Tibeta pristala nekoliko bolj zahodno od predvidenega mesta, zato pa jih čaka precej težja stena, kot so jo imeli v načrtu. Vendar napredujejo dobro in prva naveza bi utegnila poskusiti na vrh že konec tega tedna.

Nilgiri: v soboto je ta meddruštvena odprava zapustila Katmandu in se napotila proti soteski Kali Gandaki, ki jih bo usmerjala prve dni pohoda. Po tej reki se ob koncu odprave namerava spustiti kajakaš Jure Čeh.

Daulagiri: čeprav v bistvu odprava enega plezalca, je ekipa Tomaža Humarja najštevilčnejša. Z dvema helikopterskima poletoma so dosegli severno bazo (zaradi aklimatizacije in proučitve sestopne smeri) nakar se bodo po zraku spet preselili na južno stran, kjer čaka Humarja 4000 m visoki osrednji del južne stene Daulagirija.

Končno so po treh dneh Avstrijci spustili še zadnjih deset tovorov z dunajskega letališča proti Katmanduju in v naslednjih dneh bodo s pospešenim transportom dosegli prizadete odprave na Gjačung Kang, Nilgiri in Daulagiri. Prav zaradi dolgega monsuma zamuda ne vpliva na začetek vzponov. vse štiri odprave imajo satelitske telefone.

Tone Škarja

Obvestila
Tolminski in novogoriški alpinistični odsek bosta priredila zbor primorskih alpinistov, na katerega vabita plezalce vseh alpinističnih odsekov. Zbor se bo pričel v petek, 26. novembra, ob 18. uri s predstavitvijo diapozitivov in družabnim večerom v gostilni Pri Milanu v Logu pod Mangartom in bo trajal dva dni.

Alpinistični odsek Domžale vabi v alpinistično in športno-plezalno šolo, ki se bo pričela v četrtek, 4. novembra, v društvenih prostorih na Kopališki 4 v Domžalah. Vpis bo potekal vse četrtke v oktobru ob isti uri in na istem naslovu.

Oskrbnik Koče na gozdu sporoča, da bo koča zaradi letnih dopustov do 5. novembra zaprta.

Rešen problem v severni steni Rombona
Blaž Stres in Matija Klanjšček (oba Soški AO) sta v Rombonu splezala 850 m visoko prvenstveno smer Mokre sanje, njeno težavnost pa ocenila VI/IV-V. Smer poteka po osrednjem delu severne stene, ki doslej kljub več poskusom dobrih navez še ni bila preplezana. V smer sta vstopila po veliki grapi, kjer sta morala preplezati 40 m visok skok (V), ki je ključnega pomena za dostop do stene. Nato sta sledila razvidnemu in markantnemu kotu, v levem delu stene. Naprej smer poteka po gladkih, izpranih ploščah, ki jih prekinjajo previsno odstavki. Plezalcema je največ težav povzročala krušljiva skala, ki jima je onemogočala primerno varovanje ter povzročala stalno nevarnost proženja kamenja. Zlasti problematičen je zgornji del smeri (zadnjih 300 m), kjer je zaradi ogromnih naloženih lusk in počenih skladov varovanje skoraj nemogoče. Težave se tu gibljejo okoli IV. do V. stopnje. Smer sta zaključila na levem grebenu, kakih 50 višinskih metrov pod vrhom, se povzpela nanj in sestopila po markirani poti v Bovec. Ponavljalcem plezalca priporočata uporabo vseh vrst klinov, metulje manjših velikosti ter dvojno 60-metrsko vrv.

Glej fotografijo S stene Rombona (2208 m) s smerjo - polna črta v levo - Mokre sanje, desno V. Ušje, s smerjo Bele sanje).

Športno plezalni vzponi
Matjaž Jeran (AO Lj.-Matica, City Wall) je v zadnjem letu splezal kar nekaj težkih športnih smeri. Pri vzponih z rdečo piko je uspel v Triadu (8a), Pingvinu (7c+) in Cafe expressu (8a+). Poleg tega je tako v slovenskih kot v tujih plezališčih na pogled preplezal kar 70 smeri težavnosti med 6c in 7b+, med katerimi kaže posebej poudariti Možganski mrk (7b+), Odysej (7b+) in Lotus (7b+).
V Vipavski Beli sta še dva "matičarja", Uroš Grilc in Dejan Miškovič, opravila s smerjo Hči naslade (8a+/b). V istem plezališču pa sta Miha Praprotnik (AO Matica, City Wall) in Blaž Mur (AO Etiketa Žiri, Samsara & Stones) spleztala zadnje čase zelo popularno smer Cerko (8b/b+). Blaž je pred tem v Kotečniku na pogled splezal Narobe svet in Zlato streho (obe 7b+), septembra pa je na Sardiniji plezal na pogled smeri do 7b.

T. D. B.

  04.10.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti