Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 27.09.1999

  27.09.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva


ponedeljek, 27. september 1999, ob 00:01, Uredništvo G-L, ogledov: 1004

Delo, Šport: ... Novice iz Nepala

Gjačung Kang - Vseh devet članov je 24. septembra zapustilo Katmandu in prešlo kitajsko mejo. Žal je del letalskega karga še vedno na Dunaju, zato bo treba zaostalo opremo takoj, ko pride v Nepal, poslati za odpravo. Takšne zamude, kot jo imajo tovori pri Austrian Airlines, še ni bilo v vsej zgodovini naših himalajskih odprav. Obeta se še dodatno delo in predvsem stroški.

Gang Benčen - Kranjska odprava je dosegla bazni tabor, ki leži nekaj nad 5000 m in je le dan hoda od avtomobilske baze v bližini Šiša pangme.

Šiša Pangma - Člani univerzitetne odprave Bojan Leskošek, Iztok Tomazin, Stojan Burnik in Robert Pritržnik so 25. septembra odšli v Njalam, od koder imajo še tri dni do jugozahodnega vznožja Šiša Pangme.

Daulagiori in Nilgiri - Tudi ti dve odpravi, ki bosta delali v Nepalu, vsaka na drugem bregu soteske Kali gandaki, sta že vrnili s trekinga in se pripravljata na odhod. Vsi so se aklimatizirali v okolici Gosajkundskih jezer v Langtangu. Motilo jih je stalno deževje, ni jih pa bistveno oviralo.

Edina resna težava so zaostali tovori, kar bo morala te dni rešiti PZS skupaj s špediterji in prevozniki.

T. Š.

Obvestila
Monika in Klemen Mali vabita na alpinistično predavanje z diapozitivi in videom, ki bo v sredo 29.9.1999 ob 19.00 uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma. Predstavila bosta svoja plezalna popotovanja od vzpona na Fitz Roy, preko velikih sten ZDA in zeledenelih slapov Aljaske.

Komisija za alpinizem pri PZS sklicuje Zbor načelnikov, ki bo v petek, 1.10. 1999 ob 18.00 uri v Mengeški koči na Gobavici.

Pri založbi PZS je izšel nov plezalni vodnik Logarska dolina-zahodno del avtorjev Silva Babiča in Toneta Golnarja. Vodnik ponuja opise plezalnih smeri v stenah Brane,Turske gore, Rink in Mrzle gore, ter v Klemenči, Jameljski, Golarjevi in Strevčovi peči, vključuje pa tudi stene nad Matkovim kotom (Matkova kopa, Krnička gora) V knjigi najdemo opise s skicami tako letnih kot zimski smeri (vključno z zaledenelimi slapovi v zahodnem delu), na koncu pa najdemo še opis plezališča pod Klemenčo pečjo ter nekaj nasvetov za turne in alpinistične smučarje. Vodnik je popestren z barvnimi in črno-belimi fotografijami iz plezalnh smeri in naravnih znamenitosti.

AO Kranj sporoča, da ima še proste termine za trening na umetni boulder steni in sicer vsak dan od 16.00-22.00 ure in v četrtek od 19.00-22.00 ure. Cena polletne vstopnine je 10.000 SIT.

2. memorial J. Jegliča
Silvo Karo in PD Domžale organizirata plezalni tabor v spomin na Janeza Jegliča-Johana, ki bo 2. In 3. oktobra potekal v Ospu. V soboto se bo čez dan plezalo, zvečer pa bo v Kulturnem domu Peter Podgornik prikazal zelo zanimiv, a malo znan film o vzponu preko vzhodne stene Cerro Torreja in tako obudil spomin na Johana. Družabni večer se bo nadaljeval v kampu Vovk.
V nedeljo pa se bo v Mišji peči ob 11. uri začela tekma v športnem plezanju. Za spremembo bo tokrat tekma na naravni steni, potekala pa bo kot nekakšen plezalni maraton. Plezalci (na tekmo je povabljenih 13 najboljših fantov in 7 deklet) se bodo tako pomerili v plezanju 7 smeri, od lažje do težje, o rezultatu pa bo odločal čas, oziroma število preplezanih smeri. Nagradni sklad znaša 3500 DEM, podelitev pa bo v kampu Vovk ob 17.00 uri.
Organizator še opozarja, da bo zaradi nedeljske tekme v soboto in nedeljo plezanje v Mišji peči nekoliko omejeno.

Alpinistične šole
Jesen je čas, ko se pričnejo alpinistične šole. V četrtek 30.9.bo tako začel s šolo Kamniški AO. Vsi zainteresirani naj pridejo ob 17.00 uri v prostore PD Kamnik, na Šutno 42. Isti četrtek, ob 18.00 uri bo pričel s šolo tudi Kranjski AO v sejni sobi PD Kranj na Koroški cesti 27. AO Rašica vabi v šolo 7.10. ob 19.00 uri v Ljudski dom na Prušnikovi 99 v Šentvidu (za informacije se lahko obrnete na Tadeja Debevca na tel. 061-346-007).

Prvenstvene smeri v naših gorah
Suzana in Viktor Relja sta v severni steni Grintavca splezala prvenstveno smer Severnica. Le ta poteka desno od smeri Konkubina, dolga je 350 m, težave pa sta ocenila s V-/III-IV.

V Stadorju nad Balo pa sta 150 m dolgo prvenstveno smer Nemara speljala Mateja Pate (AO Rašica) in Tadej Golob (AO Železničar). Nemara vodi po lepih kompaktnih ploščah v desnem delu stene, ocenila pa sta jo s V+/IV+.

V zahodni steni Šplevte (nad Trento) pa sta splezala novo, Cerkljansko smer Rado Lapanja in Jože Makuc (oba AO Cerkno). Po njunih podatkih naj bi bila to prva smer v tej steni in poteka po sredi stene le v vršnjem delu se umakne previsom levo na raz. Smer dolgo 450 m sta plezalca ocenila V/III-IV.

Aktivni v naših gorah
Mateja Pate in Matjaž Ocepek (oba AO Rašica) sta v Triglavu prosto ponovila Peternelovo smer (VII-/V-VI), nadaljevala po Bavarski in sestopila po Slovenski . Mateja in Blaže Grapar (AO Rašica) pa sta kasneje opravila verjetno prvo ponovitev Zlatolaske (VI+/IV-V, 180 m) v JV steni Planjave. Do nje sta priplezala po smeri Denise (V-/III-IV, 200m). V Triglavu sta plezala tudi Miha Valič (AO Rašica) in Gašper Eiselt (AO Matica), ki sta ponovila Bohinjsko smer.

Verjetno drugo prosto ponovitev lani splezane smeri Z ognjem in mečem (VIII-/VII+, 250 m) v Rušici pa sta tik pred odhodom v Tibet opravila Marko Čar in Matic Jošt.

Mojca Žerjav in Tina Di Batista (obe AO Matica) pa sta prosto ponovili smer JLA (VII-/V-VI, 300 m) v Šitah.

Oznake: AN, , HIM, PrV, USP, VTG
eXTReMe Tracker