Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.09.1999

Delo, Šport: ... Alpinistični odpravi v Azijo

Te dni sta odšli na pot alpinistični odpravi v azijska gorovja. Prva je odprava štirih najobetavnejših slovenskih alpinistov, ki se bo udeležila mednarodnega alpinističnega tabora v pogorju Hinduraj v Pakistanu. Jernej Bevk (AO Lj. Matica), Metevž Kramer (AO Rašica) ter Jernej Breščak in matej Kovačič (oba Akademski AO) bodo mesec dni plezali v do zdaj še neraziskanih in nepreplezanih gorah visokih do 6600 m. Mladi alpinisti si bodo tam pridobili dragocene izkušnje pri plezanju in organizaciji velikih alpinističnih odprav. Mednarodna planinska organizacija UIAA je med 21 udeleženci tabora izbrala kar štiri slovenske alpiniste, kar je vsekakor lepo, a glede na ugled našega alpinizma pričakovano priznanje.
Druga je društvena odprava PD Kranj na Kangboquen (7281 m) v Tibetu. Odprava šteje 9 članov, vodja pa je Miha marenče, ki je med drugim lani stal tudi na vrhu osemtisočaka Daulagirija. Cilj odprave, ki bo trajala 50 dni je osvojitev vrha po normalni smeri, spust Mete Boncelj z vrha na smučeh, osvojitev še neosvojenega stranskega vrha ter prvenstvena smer v SV steni.

Vzponi doma
Marko Prezelj je z različnimi soplezalci v letošnjem poletju opravi nekaj dobrih ponovitev v domačih gorah. Z Mirkom Kranjcem sta ponovila famozni Črni biser (6.30 h) v Travniku, v Šitah je z Wiegele Matjažem ponovil Skarabej, v Vršacu z Robertom Sedalčičem Smer mladosti s Ceklinovo in v severni steni Jerebice Smer izgubljenih idealov s Klemnom Mali. Vse smeri so bile preplezane prosto na pogled.
Čihulova smer v Široki peči, ki kljub temu, da je bila preplezana pred več kot 30 leti, še zmeraj dobro straši današnje alpiniste. Letos je malo spremenjena zopet dočakala ponovitev. Miha Valič in Matevž Kramer sta v zgornjem delu našla svež odlom, ki je pripomogel k dvigu ocene na VI+, A1, v do sedaj najtežjem raztežaju pa sta našla le dva klina.

Za Johana
Silvo Karo in Urban Golob sta preplezala novo smer v SV steni Razorja. Smer poteka v levem delu stene, ki ima v zgornjem delu značilne bele plošče, dobro vidne že iz Kranjske Gore. Skala je vseskozi zelo dobra, smer ima lepe naravne prehode po ploščah in počeh. Ocena smeri je VII-VI z lažjim spodnjim delom, višina stene pa je približno 450 metrov. Smer, ki sta jo plezala 6 ur, sta imenovala Canto barato, posvetila pa Janezu Jegliču-Johanu.

T. J.

  06.09.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti