Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.08.1999

Delo, Šport: ... Izreden vzpon Boleta v Dolomitih

Tržačan slovenskega rodu Mauro Bole-Bubu je v severni steni Zahodne Cine opravil prvo prosto ponovitev Couzyeve smeri, avtorjev Desmaisona in Mazeauda. Za 500 m visoko smer, kjer je najtežjih prvih enajst raztežajev je letos porabil deset dni študija, nato pa opravil uspešen vzpon v desetih urah. Ocene najtežjih raztežajev so sledeče: 6b+, 8a, 7c, 7c+, 8a+, 6c+, 5+, 8a, 7c, 7b+, 8b. Za varovanje Bubu ni dodajal novih svedrovcev, zamenjal je samo kline na stojiščih. Brez dvoma gre za enega najtežjih tovrstnih vzponov na svetu.

Uspešno na Muztag Ati
Trije člani radovljiške odprave na Muztag Ato (7546 m) so uspešno osvojili vrh in se z njega tudi spustili na smučeh. Deset dni po postavitvi baze se je na vrh povzpel Mirko Pogačar, dan za njim pa še Lojze Budkovič in Robert Klančar. Odprava je s tem opravila prvi slovenski vzpon na to sicer zaradi tehnično nezahtevne normalne smeri precej oblegano goro.

V tujih gorah
Andrej Grmovšek in Andrej Sotelšek sta prosto ponovila Švicarsko smer v Zahodni Cini. Ta nekdaj klasična tehnična smer je danes prosto preplezljiva s težavami do VIII+/IX-. Grmovšek je smer preplezal na pogled, Sotelšek pa na flash. Tanja Rojs in Sandra Voglar sta ponovili Rumeni raz v Mali Cini (VI, 350 m).
Marko Prezelj, Klemen Mali in Zlatko Koren so nad prelazom Pressolana ponovili smer Via de Cuore (VIII+, 380 m). Prezelj in Mali prosto na pogled in po njunih besedah »poceni«. V Paklenici sta Prezelj in Mali prosto na pogled ponovil smer Infinito (7a) v Anića Kuku, kjer sta Prezelj in Mirko Kranjc v enem dnevu prosto ponovila Funkcijo in Vražjo.
Žiga Šter in Aljoša Brlogar sta plezala na območju nacionalnega parka Ecrin v Franciji. V Tete de la Maye (2516m) sta prplezala smeri Pujolidal (D, V+, 350 m, 2 h), Lendroit (TD,VII, 350 m 3 h) in Laya (TD, VI+, 500 m). V Grand pic de la Meije (3983 m) sta preplezala Voie directe allain (TD, V+, 500 m, 5 h),v Palavar, La vie devant soi (TD+, VII, 350 m, 5 h) in v Plan des Durs, smer La nocturne (TD+, VI+, 350 m, 4 h).

T. J.

Obvestilo
Podkomisija za vzojo in izobraževanje pri KA PZS organizira poletni alpinistični tečaj. Tečaj bo potekal od 19. do 25.9. v Poštarski koči na Vršiču. Tečaj je namenjen vsem, ki želijo izpopolniti znanje poletne plezalne tehnike in plezati v smereh do IV. težavnostne stopnje. Prijave z dokazilom o plačilu je potrebno poslati na PZS do 8.9. Razpis velja tudi za vodjo in inštruktorje. Informacije daje Janez Levec (041-726-855).

  30.08.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti