Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rešena iz objema ledu

Tirol ORF.at: Pretekli petek zjutraj so gorski reševalci in gorska policija v reševalni akciji pod Großvenedigerjem (Visoke Ture) iz ledeniške razpoke na Reinerkeesu rešili dva gornika iz naveze petih.

Akcija je bila na okoli 3300 metrih nadmorske višine. Eden izmed padlih v razpoko se je ob tem poškodoval. Reševanje dveh gornikov je kljub slabim vremenskim razmeram s snežnim metežem, potekalo hitro in tekoče. Malo pred osmo uro zjutraj so bili s klicem na pomoč peterice alarmirani reševalci iz Prägratna in Virgna.

Tri ure kasneje rešena

Ekipi gorskih reševalcev iz Prägratna in gorske policije sta proti koči Defreggerhaus (ok. 3000 m) poleteli z dvema helikopterjema NAH Martin 4 in C7. Od vstopa na ledenik (3100 m) su zaradi snežnega neurja in slabe vidljivosti, do mesta nezgode nadaljevali peš. Tri ure po padcu v razpoko sta bila ponesrečenca spet na varnem. Iz razpoke so ju potegnili s pomočjo škripčevja.

Domačin in Nemec

V nezgodi sta bila udeležena vodeča v navezi, lokalni gorski vodnik ter 51-letni nemški klient. Slednji je v ledeniški razpoki visel 15 metrov globoko obrnjen na glavo in je ob padcu dobil lažje poškodbe in podhladitve. Gorski vodnik je bil nepoškodovan. Prvotno je bilo govora, da sta padla vsak v svojo ledeniško razpoko, kar se je kasneje v procesu raziskave izkazalo kot netočen podatek. Poškodovani klient je bil prepeljan v kliniko v Lienz.


Povzeto po GRS Prägraten in Tirol.ORF.at

11.07.14 Bergrettung Prägraten

Vse fotografije: Bergrettung Prägraten


05.04.2014: Padec v razpoko na Grossvenedigerju

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti