Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na planinah

Jutro (1934): Kraljestvo mode

Ko postanejo dnevi v mestu neznosno vroči, je užitek, že sama misel na dopust v planinskem zraku, izpreči iz vsakdanje enoličnosti dela, svobodno dihati — to je želja vsakega meščana, ki dan na dan srka vase prah in smrad po dimu in asfaltu. Če se sprehajaš v krasni okolici planinskega letovišča ali pa ure in ure počivaš zleknjen v dehteči planinski travi, si čez par dni povsem drug človek. Vendar pa bi se človek o počitnicah hotel tudi temeljito okopati in lepo kopališče je tisto kjer nam je za kopanje na razpolago ledeno mrzla studenčnica. Zato smo pred dopustom v dvomih, kam naj se podamo — planine kličejo, a tudi voda ima svoje prednosti.

Zadnje čase so mnogi letoviščarji rešili to vprašanje s tem, da delijo svoj dopust; prvi del prebijejo ob vodi, da počrnijo od sonca in se osvežijo, ostanek prostih dni pa preživijo v gorovju, da v kristalno čistem višinskem zraku naberejo novih sil za dolgo delovno leto. Kdor ljubi planine, ima smisla samo za naravo m ga ne brigajo modne zadeve. Navzlic temu pa se mora vsakdo pobrigati za primerno garderobo, ki odgovarja vsakemu vremenu. Ker pa nam sredstva cesto ne dopuščajo, da bi si za počitnice nabavili posebne stvari, moramo nakupiti oblačila, ki nam pozneje rabijo tudi v mestu, ali pa si primerno preuredimo kak star kostum. Težka športna oprema že dolgo ni več v modi, važnost polagamo le na praktičen kroj in trpežno tvorivo.

Če je planinska oprema dobro sestavljena, lahko izhajamo s par komadi. V ta namen je najbolj idealno krilo z bluzo, ki jo po potrebi zamenjamo. Bluza ima lahko dolge rokave, ki jih ob vročih dnevih zvijemo nad komolce. Izdelamo jo iz pralnega tvoriva in sicer brez ovratnika prerez pod vratom pa spajata dva preprosta gumba. Jako moderni so našiti okrogli žepki (2. skica). K taki bluzi nosimo športno krilo iz karirastega volnenega blaga z globokimi gubami, ki omogočajo tudi najdaljše korake. Širok usnjen pas z vrezanimi žepi in velikim gumbom namesto zaponke izpopolnjuje to praktično in elegantno planinsko opremo in ji daje videz obleke (2. skica). Za deževno vreme je primerna tričetrtinska jopica iz nepremočljivega tvoriva, ki jo vidimo na predzadnji skici. Kadar je hladno, se nam prileže volnena obleka. Sestavimo jo tako, da združimo že prej omenjeno karirasto krilo s postrani zapetim kazakom iz istega tvoriva. Elegantno učinkujeta športna čepica in šal v barvi usnjenega pasu (predzadnja skica).
Dosti je žensk, ki niti na velikih turah ne nosijo rade hlač. Tem pride prav obestrani preklano športno krilo, ki ga z gumbi do poljubne višine zapnemo ali odpnemo. K takemu krilu nosimo prej opisano športno bluzo (1. skica). Za najbolj vroče dneve na planinah je prikladna obleka z naramnicami iz živobarvno vzorčastega tvoriva, sem spada tudi ob vratu nabrana »kmečka« bluza s kratkimi zvenčastimi rokavi (zadnja skica). Takšna mala garderoba zadostuje tudi onim ženskam, ki mislijo ostati več tednov na planinah. Dvoje oblačil odpade kot potovalni dres, ostalo pa najde mesta v najmanjšem kovčegu ali pa v nahrbtniku, kar je za vsako turistinjo največje važnosti!

Jutro, 15. julij 1934

15.07.1934

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti