Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Gavrizankar premagan?

12.07.1924

dLib.si

sobota, 12. julij 1924, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 1026

Jutro (1924): Še enkrat je, kakor je znano čitateljem »Jutra«, odbila največja gora na svetu Gavrizankar, ali kakor mu pravijo Angleži, Mount Everest, naskok na svoj vrh.

Toda kljub temu je njegova usoda zapečatena. Ne bo več dolgo, ko bo človek prišel na njegov vrh in s tem dokazal, da mu nobena višina ni nepristopna. Tega mnenja je posebno eden največjih raziskovalcev Tibeta in poznavalec Himalaje, sir Francis Younghusband. Ta raziskovalec pravi, da človek že več desetletij skuša priti na vrh najvišje gore sveta. Človek je bil pred 40 leti še skromen in ni upal, da bi mogel priti višje kot 21.000 čevljev (čevelj meri približno 31 centimetrov). Dvajset let kasneje si je stavil že višje cilje in je dosegel višino 23.000 čevljev. Pred 11 leti je prišel 25.000 čevljev visoko, sedaj pa hoče iti še višje. Pred dvema letoma je splezal do višine 27.000 čevljev in pred enim mesecem celo 28.000 in je bil s tem skoraj na vrhu.

Koncem letošnjega maja se je povzpel človek na točko, ki je višja kot vsaka druga gora na svetu, dvakrat tako visoka kot večina alpskih velikanov, višja celo kot Kančidžanga, ki je skoraj nedostopen. Prišel je do višine, s katere je gledal na najvišje gorske velikane, ki so se mu zdeli pravi pritlikavčki. Zreti je mogel daleč po Tibetu, več kot 300 kilometrov daleč. Toda tudi to je le predokus razgleda, ki ga bo odkril Everest onemu, ki se bo povzpel na njegov hrbet. Letos je bil pogled človeka še nekoliko zastrt po gori, na kateri je stal.

Toda ko pride enkrat na najvišjo točko Gavrizankarja, se mu bo odprl razgled, ki prekaša vse doslej na svetu. Ne samo 300 kilometrov daleč preko Tibeta bo mogel gledati smeli hribolazec, ampak tudi preko ogromnih nižav indijskih, ki se raztezajo skoro 29.000 čevljev pod njim. »K 2«, druga najvišja gora za Everestom, bo pač nevidna, ker je preveč oddaljena. Toda le 20 kilometrov oddaljen se dviga 27.790 čevljev visok orjak Makalu, ki ima morda najlepšo obliko med vsemi vrhovi Himalaje. Za njim kipi v zrak Kančidžanga s svojimi 28.150 čevlji, še dalje pa Homolhari, ki tvori predstražo na cesti proti Lhasi, svetemu mestu Tibeta. Morje gorskih vrhov se bo odkrilo smelemu turistu, ko pride na vrh Gavrizankarja. Kraljestva in kneževine se bodo raztezale globoko pod njim, izginjajoč v modri soparici. Ta razgled in zavest, da si jo je priboril z lastno močjo, bo plačilo onemu, ki premaga Mount Everest. Človek bo užival veselje, da je premagal naravo. Potem se bo uresničil izrek, da človeškemu duhu ni nobena stvar nemogoča.

Po poslednjih poročilih vodje ekspedicije na Mount Everest, podpolkovnika Nortona, sta oba člana ekspedicije, ki sta se odpravila pred par tedni na vrh gore, profesorja Mallory in Irving in sta ponesrečila 800 čevljev pod vrhom Gavrizankarja, dosegla vrh in ponesrečila najbrž šele na povratku.

Mallorija in Irvinga so videli zadnjikrat višini 28.227 čevljev, 800 čevljev pod vrhom velikana. To je bilo dne 8. junija ob 12.50. Kmalu potem je gost oblak zakril drzna hribolazca. Ker ne nudi prvi del pohoda razmeroma preveč težav, je po poročilih voditeljev ekspedicije prav lahko mogoče, da sta oba ponesrečena člana dosegla vrh Mount Everesta okrog štirih popoldne. Toda tudi z doseženo višino 28.227 čevljev sta dosegla svetovni rekord.

Jutro, 12. julij 1924
 

Oznake: HIM
eXTReMe Tracker