Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ledeniški tečaj v Stubaiskih Alpah

AO Tržič - Robert Ternik: V sredo, 25. 6. 2014 nas je deset članov AO Tržič z vodjo ture Miho Zupanom, kljub nekoliko slabši vremenski napovedi, odšlo v Stubaiske Alpe, kjer smo izvedli ledeniški tečaj in osvojili vrh Ruderhofspitze (3474 m).

Zjutraj ob 4h smo krenili iz Tržiča, ter po krajših postankih okoli 11h prispeli na parkirišče Oberissalm. Od tam smo krenili proti Franz Senn hutte, našemu izhodišču na začetku ledeniške doline, na višini 2147 m.

Popoldan smo dobre pol ure od koče na snegu izvedli vajo organizacije ledeniške naveze. Pred tem smo spoznali težave pri prečenju ledeniškega potoka. Izkazalo se je da je najboljša rešitev sezuti čevlje in zmočiti noge v ledeno mrzli vodi. Z vaje nas je kmalu pregnal dež in nas na poti nazaj proti koči dodobra namočil. Z vajo smo po zamenjavi mokrih oblačil nadaljevali kar v koči ob naših posteljah.

V četrtek zjutraj ob 5h smo krenili proti ledeniku pod Ruderhofspitze in sosednjimi 3-tisočaki. Okrog koče se je valila megla, kmalu pa se je izkazalo, da je nebo brez oblačka. Vreme za turo smo zadeli v nulo. Po slabih dveh urah hoje smo se na začetku ledenika razdelili v ledeniške naveze in nadaljevali pot proti vrhu. Kmalu se je prikazal naš cilj. Za pristop na vrh nismo uporabili poti prvopristopnikov iz leta 1864, temveč greben, ki nam je ponudil še nekoliko poplezavanja preko naloženih skal in opasti.

Po počitku na vrhu, smo se po poti pristopa vrnili na ledenik, kjer smo nato v spodnjem delu izvedli vajo reševanja iz ledeniške razpoke. Za vajo smo našli razpoko, za katero si želiš, da je nikoli več ne bi videl od blizu oz. njen notranji del. Vsak izmed tečajnikov je pod budnim očesom inštruktorjev enkrat izvedel reševanje kolega in enkrat visel na vrvi nekaj metrov v notranjosti približno 30 m globoke razpoke.

V petek smo si privoščili nekoliko daljše spanje saj nismo vedeli kaj nam bo ponudilo vreme. Ker je bilo dokaj jasno, le občasno so se iz doline pripodile meglice, smo si pri zajtrku izbrali dva cilja. Ena skupina se je vzpela na 3122 m visok Sommerwand na levi strani doline, druga skupina pa na 3003 m visok Rinnenspitze na desni strani doline.

Po prihodu na izhodišče smo po analizi in zahvalnem govoru vodje ture krenili v dolino, ter se zvečer vrnili domov.

Udeleženci ture: Miha Zupan, Slavko Rožič, Nejc Klemenčič, Milan Meglič, Klara Meglič, Iztok Pungaršek, Špela Novak, Vojko Golmajer, Robert Ternik in Tomaž Goslar.

Besedilo in fotografije: Robert Ternik

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti